آیا گل سرشور مفید و خوب است یا خیر

آیا گل سرشور مفید و خوب است یا خیر

بزرگترهای خانواده و در برخی موارد حتی پدرها و مادرهای ما هنوز هم به استفاده از مواد شیمایی برای شست و شوی موها علاقه ی چندانی ندارند و بر شیوه ی قدیمی خود در شست و شوی موها ( استفاده از موادی مانند حنا، سدر، چوبک و صابون های برگردان ) پایبند هستند.

 

در گفت و گویی که با یک متخصص طب سنتی به نام ” دکتر مهرداد کریمی” انجام شده، از او خواسته شده تا در مورد به مقایسه ی میان روش ها سنتی پدربزرگ ها و مادربزرگ ها و مواد شوینده شیمایی که اغلب ما مصرف می کنیم بپردازد و همچنین در مورد گل سرشور و خواص آن نیز توضیحاتی بدهد.

مزیت گل سرشور برای مو

در گذشته مواد دیگری به جای مواد شیمیایی در ایران برای شستشوی سر و مو مورد استفاده قرار میگرفته که هنوز هم موجود هستند اما آیا استفاده از این مواد نسبت به موادی که ما امروز مصرف می کنیم حسن هایی را دارند یا ما باید به استفاده ی خود از مواد شیمیایی ادامه دهیم ؟

البته دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که بگوییم هر چه موادی که استفاده می کنیم طبیعی تر باشند با طبیعت انسان سازگارتر است و علاوه بر این این مواد نسبت به مواد شیمایی عوارض بسیار کم تری را دارند و در مواردی که استفاده از آن ها به درستی انجام شود ممکن است هیچ عارضه ای را به همراه نداشته باشند.

 

طب سنتی چه موادی را برای شستشوی موها پیشنهاد می دهد ؟

احتمالا کلمه ی ” خضاب ” به گوش شما خورده باشد. خضاب ها از گیاهی، مواد معدنی و در موارد بسیار اندکی از حیوانی ساخته می شوند. در طب سنتی از گونه های گیاهی خضاب ها استفاده می شود و پس از آن در برخی موارد نیز انواع معدنی آن به کار برده می شود.

درست است که برخی از خضاب ها تنها برای رنگ کردن موها و افزایش درخشندگی آن ها مورد استفاده قرار می گیرند اما بر خلاف آنچه اغلب مردم فکر می کنند ( تنها برای رنگ کردن موها ) در طب سنتی به عنوان دارو نیز مورد استفاده قرار میگیرند.

حنایی که همه ی ما با آن آشنا هستیم معروف ترین خضاب موجود است. برخی از مواردی که می تواند استفاده از  خضاب ها بر آن ها تاثیر گذار باشد عبارتند از : رفع سردرد، افزايش حافظه و ناراحتی ‌هاي پوست سر، کچلی، بيماری‌ های قارچی

 

گل سرشور را می توان یک نوع خضاب به شمار آورد یا خیر ؟

پاسخ مثبت است. طین ها یا همان گل ها ( که به صورت خاک موجود هستند ) داروهایی با منشا معدنی هستند که در طب سنتی به آن ها اشاره شده است. برای پاکیزگی و بهداشت موهای سر می توان از طین ها استفاده نمود. برای شستشو طین های زیر مورد استفاده قرار می گرفته است :

 

  • خاک سفيد
  • خاک سبز ( که خاصیت نرم کنندگی را برای موها دارد و شپش را از بین می برد
  • خاک زرد ( از این خاک برای مصارف درمانی استفاده میشده است و در شستشو از آن استفاده نمی شده )
  • گل سرشور يا خاک نيشابوری

 

خاک نیشابوری یا خراسانی که ما آن را با نام گل سرشور می شناسیم نوعی خاک است که رنگ سفیدی و بوی مطبوعی دارد. اگر آن را بچشید با طعم خوب و کمی شوری مواجه می شوید. گل سرشور مانند سایر گل ها سرد و خشک است ( با افزایش شوری به سمت گرمی تمایل پیدا می کند ) و نسبت به دیگر گل ها عوارض کم تری را هنگام استفاده به همراه دارد. برخی از افراد بر مطاقت گل سرشور با ” بنتونیتی ” که اکنون در خراسان قرار دارد تاکید دارند.

 

گل سرشور چه خواصی دارد ؟

 اگر موهای شما آسیب دیده است می توانید از این گل استفاده نمایید و بعلاوه می توانید از آن برای تقویت و بلندکردن موها نیز استفاده نمایید. البته این نکته خالی از لطف نیست که بدانید خاصیت ترمیم کنندگی که به آن اشاره شد تنها برای پوست سر و موها مورد استفاده قرار نمی گیرد و همچنین می توانید برای درمان زخم ها نیز از آن بهره ببرید.

برای تاکید این خاصیت می توان به استفاده از این ماده برای ترمیم زخم و التهابی که در اطراف کولستومی در سال 1386 در بیمارستان امام خمینی ( ره ) استفاده شده نیز اشاره کرد.

این گل با خاصیتی که دارد می تواند به ترمیم عوارض پوستی ای که به دلیل زخم شدن کولستومی توسط محتویات داخل روده به وجود آمده است، تنها در طی 7 روز بپردازد.

 

آیا گل سرشور ریزش موهای سر را به همراه دارد ؟

 گل سرشور علاوه بر خواص مثیتی که بر موها دارد می تواند به دلیل سنگین شدن روی موها باعث فشار به آن ها شده و باعث کنده شدن موها شود و اگر در هنگام شستن موها نیز صبر و حوصله ی کافی نداشته باشید نیز می توانید به ریزش موها کمک کنید.

راه های مختلفی وجود دارد که افراد از آن برای جلوگیری از این تاثیر منفی استفاده می کنند که به صورت زیر است :

 

  1. استفاده از مخلوط آب و گلاب ( برای کاهش عوارض پوستي گل سرشور )
  2. استفاده از کتیرای طبیعی ( کتیرا برای تقویت موها بسیار موثر می باشد. البته استفاده از ترکیب کتیرا به همراه گل سرشور توصیه نمی شود و بهتر است پس از آن که موهای خود را با گل سرشور شستید و آب کشی نمودید از کتیرا استفاده نمایید که هم از عوارض کاسته شود و هم مواد معدنی را روی سر خود باقی بگذارید و همچنین می توانید از ترکیب کتیرا با گلاب هم استفاده کنید )

 

آیا بجز موردی که گفته شد طین ها عوارض حانبی دیگری هم دارد ؟

 طین ها ممکن است در برخی مواقع باعث ایجاد عوارضی همچون زخم، خشکی شديد پوست و بروز ضايعات پوسته ‌ريزی ‌دهنده ( در برخی افراد که دارای پوستی مستعد این عوارض هستند ) بشوند.

 

استفاده از طین ها به صورت کلی و در مجموع توصیه می شود یا خیر ؟

 با توجه به فوایدی که طین ها دارند استفاده از آن ها می تواند بسیار موثر واقع شود ولی بدلیل عوارضی که به آن ها اشاره شد بهتر است از آن ها در بازه های زمانی کوتاه روی پوست استفاده شود و همچنین می توان با استفاده از ترکیب آن ها با سایر موادی چون کتیرا این عوارض را به حداقل رساند.

 

گل سرشور باید به چه صورت مورد استفاده قرار گیرد ؟

به گزارش وب سایت راچه ( Racheh ) برای استفاده از گل سرشور می توان 5 گرم از این خاک را به مقداری آب اضافه کنید. اضافه کردن خاک باید به صورت کم کم و با تامل انجام گیرد و با اضافه کردن هر مقدار آب مخلوط را هم بزنید و این کار را تا جایی ادامه دهید که مخلوط ایجاد شده جاری نشود و در حالت موضعی به خود بگیرد.

البته این مخلوط تنها برای مقداری از پوست سر به اندازه کف دست شما کافی است و اگر می خواهید برای تمام سر خود از آن استفاده کنید باید مقادیر گفته شده را به نسبت موردنیاز افزایش دهید.

اگر مزاج گرمی دارید بهتر است از ترکیب این گل و آب در قسمت بالایی پیشانی ( نواحی که مو وجود ندارد ) بمالید و برای تاثیرگذاری اجازه بدهید 20 تا 30 دقیقه روی همان ناحیه قرار داشته باشد و پس از آن با آب گرم به شستشو اقدام نمایید. توجه داشته باشید که عمل شستشو را با دقت و صبر و حوصله زیاد و به آرامی انجام دهید.

 

آیا  گل سرشور به تنهايي براي شستشوی موها کفایت می کند ؟

گل سرشور برای از بین بردن چربی موهای سر یک انتخاب مناسب محسوب می شود اما می توانید بعد از استفاده از این گل از شامپو نیز استفاده کنید که این استفاده ی همزمان باعث نمایان شدن نتایج تاثیرگذار گل سرشور نیز می گردد.

 

آیا مواردی وجود دارد که نباید از این خاک استفاده کرد ؟

به دلیل اینکه ماده ی تاثیرگذار این گل در خون بیش از حد بالا نمی رود و به بیان ساده تر جذب آن به صورت سیستماتیک انجام نمی پذیرد دلیلی برای عدم استفاده از این گل وجود ندارد و حتی استفاده از این ماده مانند دیگر مواد که در برخی موارد برای زنان باردار مشکل ایجاد می کند، عارضه ی خاصی در پی ندارد. اما به صورت کلی گفته می شود که از مواد معدنی به دلیل وجود عوارض بهتر است در زمان بارداری مصرف نشود و این ماده به دلیل این که در لیست مواد معدنی قرار می گیرد حتی الامکان در هنگام بارداری بهتر است مورد استفاده قرار نگیرد.

 

گل سرشور برای چه کسانی به صورت معمول پیشنهاد می شود ؟

این گل به دلیل توانایی که در از بین بردن چربی ها دارد می تواند برای کسانی که با پوست سر و موهای چربی مواجه هستند یک راه حل مناسب باشد و بهتر است برای تاثیرگذاری 1 بار در هفته و یا حداکثر 2 هفته یک بار از آن استفاده شود. جانب احتیاط  باید در مورد استفاده از گل سرشور برای کسانی که با ریزش مو مواجه هستند رعایت شود.

 

آيا خاک‌ها به راحتی قابل دسترس بوده و در عطاری یافت می شود ؟

تهیه این گل به دلیل اینکه در کشور ما طین ها استاندارد شده نیستند کمی دشوار است و نمی توان آن را از عطاری ها تهیه کرد و بهتر است که از یک فرد مطمئن خریداری شود و باید به محل تهیه آن توجه ویژه ای داشته باشیم.

در برخی موارد دیده شده که طین هایی محتوی آرسنیک از سوی فروشندگان متقلب به دست برخی افراد رسیده که به جای درمان حتی باعث ایجاد مشکلاتی در قسمت های آسیب دیده پوست نیز شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده + پنج =