ریزش مو به خصوص در دوران جوانی علل مختلفی از جمله استرس، بیماریهای مختلف و کوتاهی در مراقبت از موها میتواند داشته باشد و تا زمانی که به علت دقیق آن واقف نشدهاید نمیتوانید جلوی ریزش را بگیرید.
در سالهای اخیر پژوهشهای بسیاری در این خصوص انجام شده است که نشان میدهند چینیها خیلی زودتر از نسلهای قبل خود -غالباً در دهه 20 زندگی خود- در حال کچل شدن هستند. البته این پدیده منحصر به چینیها نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا گزارش شده است که از شایعترین علل آن میتوان به تغییرات هورمونی، بیماریهای خود ایمنی، اختلالات تیروئیدی، تغذیه (به خصوص رواج گیاهخواری و به دنبال آن کاهش بسیار زیاد مصرف پروتئین و کبود روی و ویتامین دی) و البته استرس اشاره کرد.
به گزارش وب سایت راچه ( Racheh ) چرخه رشد مو به این ترتیب است که معمولاً موها رشد میکنند، بعد از مدتی رشد آنها متوقف میشود و سپس میریزند که این مراحل آناژن، کاتاژن و اکسوژن نام دارند. استرس یکی از عواملی است -شاید مهمترین آنها- که این چرخه رشد را تحت تأثیر قرار میدهد.
در واقع استرس میتواند با مختل کردن این روند رشد مو، خیلی خیلی زود موها را از مرحله رشد خارج کند و این باعث میشود که تعداد بسیار زیادی از موها بریزند (البته توجه داشته باشید که به گفته پزشکان متخصص در این زمینه ریزش بین 50 تا 100 تار مو در روز طبیعی است).
به جز استرس، کارشناسات معتقدند که آرایش و بهداشت مو نیز ممکن است موجب ریزش مو شود. استفاده بیش از حد از رنگ مو و نیز سشوار کشیدنها زیاد میتواند به تارهای مو آسیبهای برگشت ناپذیری بزند. همچنین فشاری که حین اکستنشن به مو وارد میشود نیز ممکن است فولیکولهای مو را ضعیف کند و ریزش مو را افزایش دهد.
عوامل ریزش مو و کچلی در جوانان
اما نکتهای که مهم به نظر میرسد این است که این روزها جوانترها حساسیت بیشتری روی ظاهر خود و البته موهایشان نشان میدهند و گرچه به لحاظ علمی طبیعی است که هر انسانی در دهه 20 و 30 زندگیاش مقداری از موهای خود را از دست بدهد، به نظر میرسد جوانها با الگو قرار دادن بسیاری از سلبریتیها تمایل بسیاری به پرپشت شدن و جذاب شدن موهای خود دارند که در نسلهای قبلی دیده نمیشد. این نگرانی میان جوانان موجب شده است تا بیش از پیش به متخصصان این امر مراجعه کنند و پزشکان نیز تجویزهای مختلفی دارند.
البته روشهای طبیعی و خانگی نیز برای درمان ریزش مو به ویژه در جوانی وجود دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم: استفاده از شنبلیله، آلوئهورا، پیاز، ماساژ پوست سر با روغن ولرم، کشک، انگور فرنگی، ریشه شیرین بیان، برگ یا گل ختمی، چغندر قرمز (لبو)، شیر نارگیل، جوشانده چای، دانههای شانا، آب اسفناج و کاهو، سفیده تخممرغ، سرکه سیب، آب سیبزمینی، روغن هسته انگور و روغن گلرنگ.