استفاده از لیزر درمانی فواید و مضرات آن: در ایالات متحده امریکا رایج ترین جراحی های زیبایی که انجام می شود، استفاده از لیزر برای رفع موهای زائد است. لیزر موهای زائد بعد از جراحی جوان سازی و از بین بردن چین و چروک پوست و تیرگی زیر بغل ناشی از مو، رتبه دوم را در این کشور ها دارد.
در هنگام انجام لیزر اشعه لیزر با قدرت بالایی که دارد روی پیاز مو تأثیر گذاشته و آنها را از بین می برد به این صورت که پیگمنت هایی که در مو وجود دارند اشعه لیزر را جذب می کنند و مو را درون پیاز مو نابود می سازند. انواع مختلفی از لیزر ها و منابع نوری وجود دارد که برای خلاصی از شر موها زائد از آنها استفاده می شود.
روش لیزر مو های زائد روشی غیر تهاجمی است که با کمک آن موهای زائد به صورت دائمی یا بلند مدت کاهش چشم گیری می یابند. از لیزر برای تمام انواع مختلف پوست و مو از نظر رنگ و جنس می توان استفاده کرد و با کمک آن مو های زائد صورت و بدن را از بین برد.
در ابتدا لیزر تنها برای افرادی که پوست روشن داشتند استفاده میشد اما با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی این نوع جراحی برای کسانی که پوست تیره دارند هم انجام می گیرد.
لیزرها با انواع مختلفی که دارند برای از بین بردن مو های زائد به کار برده می شوند از معروفترین انها میتوان دیود diod، الکساندریت alexandrite، نئودیمیوم یاگ neodymium YAG و منابع نوری با پالس های شدید را نام برد.
رفع مو های زائد با کمک لیزر
میتوان با کمک لیزر از شر مو های زائد خلاص شد و در مواردی که موهای زائد فرد رشد بیش از حد دارد و یا فرد بخواهد خود را متفاوت نشان دهد، استفاده می شود. در بیشتر مواقع لازم است افراد برای از بین بردن موهای زائد خود با کمک لیزر این نوع درمان را در چند مرحله انجام دهند تا به نتیجه دلخواه برسند. اکثر لیزر ها و نورهای سبکی که برای از بین بردن مو های زائد از آنها استفاده می شود از نوع اف دی ای FDA هستند و طی یک دوره مشخص به طور دائمی مو های زائد را کاملا از بین می برند.
لیزر موهای زائد صورت و بدن مناسب کسانی است که موهای این قسمت از بدن آنها تیره (قهوه ای و سیاه) است و دارای پوستی شفاف و ضخیم هستند. با وجود این موارد همچنان میتوان برای همه انواع پوست و مو مانند مو های بلوند، قرمز یا قهوه ای روشن با استفاده از لیزر به نتایج مطلوب رسید اما گاهی به این افراد گفته می شود از روش الکترولیز استفاده کنند.
ممکن است برخی از افراد زمان طولانی مثلا چند سال را برای از بین رفتن کامل مو های زائد خود نیاز داشته باشند. مراقبت هایی نیز وجود دارد که افرادی که برای از بین بردن موهای زائد خود به کمک لیزر اقدام کرده اند بعد از انجام لیزر باید آنها را رعایت کنند.
پیش بینی اینکه چه کسی به لیزر مو های زائد نیاز دارد و تا چه میزان لازم است درمان را ادامه دهد و چقدر طول می کشد که مو های زائد کاملا از بین بروند، بسیار مشکل و حتی غیر قابل پیش بینی است. با توجه به انچه در بالا گفته شده لیزر مو های زائد برای افراد با پوست روشن و موی تیره بسیار نتیجه بخش است همچنین افراد با پوست های تیره تر نیز با کمک روش های جدید می توانند شاهد نتایج خوبی باشند.
با کمک لیزر می توان در یک ضربه چندین پیاز مو را از بین برد و سطح بیشتری از پوست درمان می شود ولی با روش الکترولیز چندین سال طول می کشد که شما قسمت پشت و یا ساق پا را درمان کنید. با استفاده از لیزر های مخصوص افراد می توانند در طول یک جلسه و در مدت 2 ساعت هر دو ساق پای خو را لیزر کنند.
مؤثر ترین روش برای از بین بردن مو های زائد قسمت پشت، شانه، بازو و سینه استفاده از لیزر است. برای قسمت پشت لب و چانه فقط افرادی که در این قسمت ها دارای مو های تیره هستند نتیجه دلخواه را می گیرند. چنانچه افراد با موهای بلوند در این نواحی بخواهد از شر این موهای زائد خلاص شوند باید از الکترولیز استفاده کنند.
لیزر پالسی از نور است که بدون رساندن هیچ آسیبی به بافت های مجاور به گرما تبدیل می شود و با نفوذ به فولیکول های مو امکان رشد مجدد را از آنها می گیرد و اسیب گمایی به پوست نمی رساند.
درمان برای هر فرد به علت متفاوت بودن افراد و تفاوت در الگوی رشد موها، متفاوت است. به طور متوسط هر نفر برای لیزر مو های زائد به 3 تا 7 جلسه انجام لیزر نیاز دارد.
قبل از انجام لیزر باید چه کرد؟
قبل از آنکه کار لیزر مو های زائد صورت بگیرد فرد باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کند تا معاینه شود و پزشک اطلاعات پوستی بیمار را دریافت کند.
در این ملاقات متخصص پوست و بیمار در مورد نتایج دلخواه بعد از لیزر و خطرات آن صحبت می کنند.
همچنین فرد باید:
- -از گرفتن حمام افتاب، موم انداختن، استفاده از رختخواب های الیاف، تزریق کلوژن برای جوانسازی پوست در مدت 2 هفته قبل از انجام لیزر جلوگیری کند.
- -عدم استفاده از عطر، خوشبوکننده بدن و یا هر ماده ای که باعث ایجاد حساسیت شود در نواحی که لیزر انجام گرفته قبل و بعد از انجام لیزر.
- -استفاده نکردن از آسپرین، داروهای ضد التهاب و مکمل های گیاهی که موجب افزایش خون ریزی می شوند.
رخداد های بعد از انجام لیزر:
- -تورم و قرمزی در پیاز مو که امری طبیعی است.
- -احساس درد و ناراحتی در نواحی انجام لیزر که با کمک مصرف دارو مسکن رفع می شود.
نکات مهم در مورد لیزر موهای زائد:
- -منطقه ای که لیزر روی ان انجام می شود باید از قبل تراشیده شود
- -در هنگام لیزر از عینک محافظ که به بیمار داده می شود استفاده شود.
- -استفاده از ژل رسانا که به فرد داده میشود.
- -باید نظرات خود را در مورد هر نوع ناراحتی بیان کنید تا تنظیم لیزر مؤثر تر و راحت تر انجام شود.
- -3 روز بعد از انجام لیزر حمام افتاب طبیعی یا مصنوعی نگیرید.
- -قرار نگرفتن در معرض نور خورشید تا یک هفته بعد از انجام لیزر.
- -پیش از رفتن به پیاده روی از یک فیلتر UV(ضد افتاب با حداقل SPF 30) استفاده کنید
- -تا 3 روز بعد از لیزر به سونا و استخر نروید
باید به این نکته توجه کرد که در افرادی که سابقه بروز عوارض لیزر موهای زائد وجو دارد یا به هر علتی احتمال بروز این عوارض زیاد است، پزشک متخصص قبل از شروع لیزر ابتدا باید این روش را روی بیمار تست کند به این شکل که یک قسمت از پوست فرد را لیزر کند و یک هفته بعد آن نقطه را بررسی کرده چنانچه که آن نقطه دچار مشکلی نشد درمان موهای زائد را آغاز کند.
در بیشتر اوقات تا چند ساعت فقط شاهد قرمزی ناشی از لیزر موهای زائد خواهیم بود و بعد از آن قرمزی از بین میرود. می توانیم با استفاده از پماد اکسید زینک یا کرم های ترمیم کننده دیگر به بهبود زودتر محل لیزر کمک کنیم. این نکته نیز مهم است که در معرض نور خورشید قرار نگیریم و برای این کار از ضدآفتاب هایی با SPF بالا باید استفاده کرد.
معایب و فوائد لیزر درمانی
پیش از انجام هر گونه جراحی لیزر باید اطلاعات کافی را در مورد عوارض و فوائد آن را کسب کنید و در مورد آنها اگاهی کامل داشته باشید
فوائد
- -FAD تکنولوژی لیزر را برای از بین بردن موهای زائد تایید کرده است.
- -بعداز انجام لیزر موهای زائد میتوانید حرکت کنید و هیچ نیازی به بستری شدن ندارید.
- -درد و ناراحتی کمتری در مقایسه با روش های دیگر متحمل می شوید
- -نواحی بزرگ را می توان با سرعت زیاد درمان کرد.
- -حداقل شدن احتمال ایجاد زخم و تغییر رنگ دانه
- -این روش از بین بردن موهای زائد تأثیر زیادی دارد
- -پوست درگیر نمیشود
- -مراحل آن سریع تر هستند و بسته به نواحی درگیر در بدن از چند دقیقه تا چند ساعت به طول می انجامد.
- -برای مناطق حساس بدن قابل تنظیم است
- -نتیجه عمل بلافاصله قابل مشاهده است.
معایب
- -به حداقل 4 تا 6 جلسه برای لیزر موهای زائد نیاز است.
- -تأثیر آن به رنگ پوست بستگی دارد و احتمال سوختن پوست زیاد است.
- -لیزر موهای زائد به نسبت گران است.
عوامل منع استفاده از این روش
- -بیماری های پوستی دارید
- -دچار دیابت هستید
- -بیماری پوستی مادرزادی
- -بیماری های دستگاه قلب و عروق دارید
- -بیماری های عفونی دارید
- -باردار هستید
- -داشتن آفتاب سوختگی تازه یا داشتن پوستی تیره
- -زیر 17 سال سن دارید
- -در افراد مشکوک به سرطان لوزه و تیروئید نباید انجام شود.
برای افرادی که باردار هستند لیزر موهای زائد توصیه نمی شود زیرا هنوز تأثیر آن روی جنین مشخص نشده است.
بیمار و پزشک هر دو باید از عینک های مخصوص استفاده کنند تا از تابش اشعه به چشم جلوگیری شود.
فوائد استفاده از لیزر سطح پایین (low level laser therapy LLLT)
-LLLT روشی غیر تهاجمی است به این معنا که نیازی به برش جراحی نیست و همینطور نیازی به دوران نقاهت طولانی مدت بعد از انجام لیزر نیست.
-در این روش نیازی به استفاده از هیچ گونه دارویی نیست. مطالعاتی که تا کنون بر روی روش LLLT انجام گرفته مشخص کرده که این روش هیچ گونه عوارض ندارد.