برگ گیاه سدر از مفیدترین مواد درمانی است و صنعت لوازم بهداشتی و آرایشی به وفور استفاده میشود. از این برگ مرهمی بدست میآید که برای ترمیم و بهبود زخم و جراحت بسیار مفید است.
راهکارهایی برای داشتن پوستی صاف و موهایی سالم
سبک زندگی امروز سبب شده است که انسانها روز به روز از مواد طبیعی و تازه دور شوند و به سمت مواد شیمیایی و غیر طبیعی بروند؛ درحالیکه میدانند هیچ چیز مانند مواد طبیعی نمیتواند مشکلات پوست و موی آنان را برطرف سازد. سدر یکی از معدود گیاهانی است که تمام قسمت های آن برای سلامتی بدن انسان مفید است. پوست سبب خنکی پوست میشود و آن را شفاف میکند و موها را فرم میدهد.
در ادامه در مورد قسمت های مختلف گیاه سدر و فواید هر یک توضیحاتی میدهیم.
۱) کشیدگی پوست:
در طب سنتی گیاه سدر به عنوان یک قابض شناخته میشود. این خاصیت اجزای پوست را فشرده و تقویت میکند و شلی و افتادگی آن را برطرف میسازد. سدر را با نام دیگری نیز میشناسند: کنار. کنار گیاهی مطبوع است، در جنوب ایران به عمل میآید و مزاج سرد و خشک دارد. این گیاه میوهای نیز دارد که ظاهری شبیه به سنجد دارد. تمام قسمت های این گیاه ( میوه، برگ، شکوفه، ریشه) خاصیت درمانی دارد.
۲) درمان جای زخم و جراحت:
اگر قبلا دچار جراحت سطحی شدهاید، میتوانید برای ناپدید کردن جای آن از سدر استفاده کنید. پودر سدر را با مقداری آب ولرم ترکیب کنید و روی زخم بمالید؛ اجازه دهید ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بماند سپس با آب بشویید. این کار را هر روز و به مدت یک ماه ادامه دهید تا نتیجه آن را ببینید. توجه داشته باشید که این ترکیب تنها برای درمان جای زخم های سطحی مفید است و اگر جای زخمتان عمیق باشد، استفاده از سدر فایدهای نخواهد داشت.
۳) سدر، گیاهی مفید برای گرمایی ها:
به گزارش وب سایت راچه ( Racheh ) میوه سدر مانند دیگر میوه ها قبل از رسیدن، شکوفه میدهد. از این شکوفه مرهمی تهیه می کنند که برای رفع قسمت های عرق سوز شده بدن مفید است. برای تهیه این مرهم کافی است مقداری از شکوفه سدر را خشک کرده، آسیاب کنید و با مقداری آب ترکیب کنید تا بصورت یک خمیر دربیاید. مرهم را روی قسمت عرق سوز شده بمالید و اجازه دهید چند دقیقه بماند؛ سپس آبکشی کنید. اگر میخواهید سریع تر نتیجه بگیرید و همزمان با درمان، پوست تان هم بهتر شود میتوانید سه قاشق پودر شکوفه را با دو لیوان آب و سه قاشق سرکه ترکیب کرده و روی قسمت عرق سوز شده قرار دهید. اجازه دهید مرهم ۲۰ دقیقه بماند، سپس آبکشی نمایید. این کار را روزانه دو الی سه بار انجام دهید تا نتیجه آن را مشاهده نمایید.
۴) لایه برداری پوست:
برگ سدر و مرهمی که از آن تهیه میشود برای پاکسازی پوست بسیار مفید است. اگر پوست تان چرب است حتما از سدر استفاده کنید. پودر برگ سدر را با سرکه و آب مخلوط کنید و روی پوست بمالید. اجازه دهید خشک شود و بعد صورت تان را ماساژ دهید. این کار باعث میشود به مرور زمان پوست لایه برداری و پاکسازی شود.
۵) پوستی صاف و درخشان:
استفاده از سدر سبب شفافیت پوست میشود. اگر پوست تان تیره و کدر شده است، مقداری پودر سدر را با روغن بادام تلخ یا مقداری ماست ترکیب کرده، روی صورت تان بمالید و اجازه دهید یک الی دو ساعت بماند ( روغن بادام تلخ، چرب است و اگر مدت طولانی بر روی پوست بماند، آسیبی به آن نمیرساند).
روش دیگر این است که سدر با مقداری آب بجوشانید، عصاره آن را با همان مقدار روغن بادام تلخ ترکیب کرده و روی شعله گاز قرار دهید و به آرامی هم بزنید تا آب اضافی آن بخار شود و عصاره سدر در روغن بادام باقی بماند. روغن بادام تلخ گران است؛ میتوانید روغن زیتون را جایگزین آن کنید. مقداری از هر دو روغن را ترکیب کنید و روی پوست تان بمالید. اجازه دهید چندین ساعت بر روی پوست بماند، سپس آبکشی نمایید.
۶) جلوگیری از ریزش مو:
موها بطور کلی به چندین دسته تقسیم میشود. افرادی که موهایی با ریشه کلفت دارند و منافذ پوست سرشان گشاد است، بهترین ماده درمانی برایشان سدر است. اما اگر جزو افرادی هستید که پوست سرتان خشک است و منافذش بسته و کوچک است، هرگز از سدر استفاده نکنید. بجای سدر از گیاهانی استفاده کنید که طبع گرم دارند؛ نظیر سیر، فلفل و عصاره بادام. این گیاهان منافذ را باز میکنند و رویش مو را تقویت میکنند.
۷) افزایش اشتها:
اگر قصد اضافه وزن دارید کافی است مقداری ریشه گیاه سدر را با آب بجوشانید تا قرمز شود؛ آن را در فنجان بریزید و میل کنید.
۸) از بین بردن شوره سر:
گیاه سدر دارای صمغی است که برای درمان شوره سر بسیار مفید است. صمغ این گیاه را در آب حل کنید و روی سر و موها بمالید و اجازه دهید مدتی بماند. میتوانید از شامپوهای حاوی سدر نیز استفاده کنید.
نکته: البته که سدر حاوی خواص بسیاری است، اما معایبی نیز دارد. میوه سدر موجب نفخ شکم می شود و برای کسانی که سابقه تشنج و فلج مغزی داشته اند بسیار مضر است و حافظه را به شدت ضعیف میکند. مصلح سدر، سکنجبین است. برای خنثی کردن مضرات سدر آن را با سکنجبین میل کنید.