کاشت مو و پیوند مو به روش های مختلف: در مورد کاشت مو شاید با اصطلاحاتی چون جراحی کاشت مو، کاشت موی طبیعی، پیوند مو و پیوند موی طبیعی مواجه شده باشید و باید بدانید که تمامی این ها یک معنی می دهد و ترمیم مو نیز به همین می باشد ولی در کشور ما این اصطلاح آخری با بقیه عبارات کاربرد متفاوت تری دارد و برای استفاده از کلاه گیس نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
پیوند و کاشت مو چیست ؟
به گزارش وب سایت راچه ( Racheh ) عمل کاشت مو بار اول در سال 1939 توسط دکتر اوکادا که یک پزشک ژاپنی است مطرح شد ولی بیست سال پس از او توسط یک پزشک آلمانی به نام دکتر اورنتریچ عملی شد. کاشت مو را فعلا می توان تنها راه جایگزینی موهای از دست رفته با موهای طبیعی دانست. این کاشت مو می توان در جاهایی چون سر، ابرو، ریش و مژه انجام داد. کاشت مو امروزه توسط تکنولوژی میکروگرافت انجام می پذیرد و شاید این عمل در گذشته بسیار دور از ذهن محسوب می شده است اما امروزه بسیار آسان و با برداشت سالم ریشه های موی خود شخص و کاشت در مناطق دیگری که به آن ها اشاره شد صورت می پذیرد.
اولین بار یک درماتولوژیست ترمیم مو را در سال 1959 انجام داد. او این کار را به وسیله ی پانج انجام داد و آغازگر راه جراحی های پیوند مو قرار گرفت. اورینتریچ عنوان پدر پیوند مو را کسب کرد.
زمان مناسب کاشت مو :
بررسی سن مناسب برای کاشت :
اگر شما هنوز دارای ریزش مو هستید یعنی در سن پایینی قرار دارید ( حدود 18 تا 25 سال ) و بهتر است بدون نظر پزشک عمل کاشت مو را انجام ندهید زیرا میزان پیشرفت این ریزش مو در سن شما مشخص نمی باشد و باید صبر کنید تا این ریزش مو توقف پیدا کند و ببینید باید به چه میزان مو بکارید.
وضعیت سلامت افراد برای کاشت:
هنگامی که تصمیم گرفتید مو بکارید باید سلامتی شما با آزمایشات مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
بانک موی مناسب برای کاشت:
تراکم مو به معنای تعداد تار مو در سطح می باشد و اگر شما می خواهید عمل کاشت مو را انجام دهید و در پشت سرتان از تراکم موی خوبی برخوردار هستید باید به شما تبریک بگویم چون برای کاشت جز افراد مناسب می باشید اما اگر تراکم موی شما مناسب نیست نباید زیاد نگران باشید زیرا با روش های جدید برای شما هم راه حل های مناسبی در نظر گرفته شده است.
تاثیر نوع پوست برای کاشت مو:
اگر قرار است از روش fut برای کاشت مو استفاده شود باید پوست سر افراد به میزان لازم شل باشد تا بتوان کاشت را به درستی انجام داد و با حداقل کشیدن پوست سر بخیه زدن انجام پذیرد ولی در غیر این صورت و استفاده از روش fit دیگر مسئله ی شلی پوست مطرح نیست.
مراحل کاشت :
شاید در گذشته کاشت مو را یک عمل سخت و دور از انتظار می دانستند اما امروزه کاشت مو بسیار راحت انجام می پذیرد و به اصطلاح رایج آن را یک عمل سرپایی می نامند. برای کاشت مو از بی حسی موضعی در قسمت پوست سر استفاده می شود و نیاز به بیهوشی کامل نیست.
هر جلسه کاشت مو می تواند بین 3 تا 8 ساعت به طول بینجامد و پانسمان روی سر قرار داده می شود و بیمار پس از یک روز برای تعویض پانسمان و شستشو باید به پزشک مراجعه کند. استحمام را می توانید از روز دوم انجام دهید و به دلمه هایی که در هنگام کاشت روی موهای شما ایجاد شده دست نزنید تا به صورت طبیعی و حدودا پس از 15 روز از بین بروند.
اگر می خواهید متوجه شوید که عمل پیوند موفق بوده یا خیر باید به رشد موهایتان دقت کنید. موهای کاشته شده پس از دو هفته شروع به رشد کردن می کنند. اما تعداد زیادی از این موها پس از هفته سوم ریزش پیدا می کند و جای نگرانی نیست و طبیعی محسوب می شوند چون این ریشه موها زنده مانده اند و پس از دو ماه شروع به رشد کردن می کنند و ممکن است این موهای تازه رشد کرده ابتدا ضعیف باشند ولی کم کم به حالت معمولی و ضخیم خود تبدیل می شوند.
یک احتمال دیگر پس از کاشت وجود دارد و آن نیز این است که برخی از موهای شما در کنار قسمت هایی که عمل کاشت مو را انجام داده اید با ریزش مواجه شوند و قسمت هایی که مو کاشته شده دچار حالت شوک شوند و ممکن است تا 3 یا 4 ماه کمی کم پشت به نظر برسند اما بازهم جای نگرانی نیست زیرا دوباره به حالت قبلی باز می گردند.
نازک بودن موهای شما در 6 ماه اول عادی است و برای این که موها به طور کامل پرپشت شوند باید در حدود یکسال صبر کنید.
روش های کاشت مو
استفاده از روش FUT در کاشت مو
به طور کلی روش fut در کاشت مو شامل چهار مرحله اصلی ناحیه اهدا کننده، آماده سازی گرافت، ایجاد ناحیه دریافت کننده و قرار دادن گرافت می شود.
در این روش کاشت مو از قسمتی از سر که قرار است از موهای آن استفاده شود مقداری کمی مو جدا و با کمک میکروسکوپ گرافت هایی ایجاد می کنند تا این گروه بندی ها با تغییر مواجه نشوند. بعد از آن گرافت های ایجاد شده را در مناطقی که موهای شخص دارای ریزش و از قبل مشخص شده است با توزیعی چون توزیع موی سر شخص قرار می دهند. در مورد چهار مرحله اصلی در ادامه بیشتر توضیح داده می شود :
مرحله اول : ناحیه اهدا کننده
همانطور که در بالا نیز گفته شد اولین برداشت مو از ناحیه ای است که به عنوان دریافت کننده مورد استفاده قرار میگیرد. در هنگام کاشت نباید فقط به قسمتی که با ریزش مواجه شده توجه کرد و باید به قسمت اهدا کننده نیز توجه ویژه ای داشت تا آسیب را به حداقل رساند. در روش fut به موهای شما امکان داده می شود تا از جاهای زخم شده رشد کنند و زخم های سر شما زیاد به چشم نیایند.
مرحله دوم : آماده سازی گرافت
در این مرحله باید مهارت زیادی به خرج داده شود زیرا باید بافت اهدا کننده در زیر میکروسکوپ به بخش های ریزی تبدیل شوند که یک تا دو مو پهنا داشته باشند. این کار همانطور که گفته شد باید با مهارت ایجاد شود تا از آسیب و برش عرضی جلوگیری شود. پس از این مرحله نوبت برش دادن به گرافت های واحد فولیکولی 1 تا 4 تار مویی است. با انجام این کار در اصل متخصص با ایجاد گرافت احتمال استفاده از برش های احتمالی را کاهش می دهد و در نتیجه به آسیب کمتر و بقای بیشتر گرافت ها کمک می کند.
مرحله سوم : آماده سازی نواحی دریافت کننده
در همان حال که گرافت های ایجاد شده در حال آماده شدن هستند جراح باید شروع به آماده سازی بستر برای کاشت کند. جراح باید با مهارت خود این عمل را به صورتی انجام دهد که به ایجاد برش های بسیار کوچک بپردازد و در عین حال توجه به آسیب کمتر و بقای بیشتر گرافت ها را در دستور کار خود قرار دهد.
مرحله چهارم : قرار دادن گرافت ها
مرحله ی آخر اصلی ترین مرحله است و به تجربه و دقت بسیار زیادی برای رعایت مواردی که گفته شد ( آسیب کمتر گرافت ) نیاز دارد.
استفاده از روش FIT در کاشت مو
در روش fue با یک پانچ کوچک و تیز دور یک واحد فولیکولی خط می اندازند و سپس با پانچ هایی به اندازه ی 0.7 تا 1 میلی متر گروه های مو 1 تا 4 تایی که در پوست سر شما وجود دارند پس از کوتاه کردن ( برای دیدن پوست سر توسط پزشک ) برداشت می شوند. گرافت ها از نواحی اهدا کننده برداشته می شوند و به دلیل تفاوت در زاویه موها در سطح و زیر پوست استفاده از پانچ تیز باعث برش عرضی شود که بدین سبب از فرآیند ” برش کند ” با استفاده از روش دو مرحله ای که گفته شد برای جدا کردن واحد فولیکول به وسیله ی پانچ کند استفاده می شود.
پس از جداسازی این واحدهای فولیکولی از بافت ها برای استخراج آن ها از انبرکی استفاده می شود که می تواند موی بالای پوست را بگیرد. پس از آن گرافت ها در قسمت های کم پشت یا طاس که از پیش مشخص شده قرار داده می شود. این عمل باید با دقت و مهارت زیادی انجام شود.
عمل قرار دادن واحدهای فولیکولی را می توان به دو صورت انجام داد :
- قرار دادن واحدهای فولیکولی پس از استخراج هر گرافت
- پس از اتمام استخراج تمامی واحدهای فولیکولی
اگر روش اول انجام نشود گرافت ها را برای نگهداری باید در محلولی حاوی سالین قرار داد. بافر، مواد مغذی و آنتی اکسیدان ها یا پلاسمای غنی از پلاکت حاوی فاکتورهای رشد و ویژگی های بهبود زخم از این دسته محلول ها هستند که با خاصیت جلوگیری کنندگی از خشک شدن واحدهای فولیکولی می توان برای نگهداری گرافت ها از آن ها استفاده کرد.
مزایای روش FIT برای کاشت مو
کم تهاجم تر لودن کاشت مو نسبت به روش fit
روش fut جداسازی واحدهای فولیکولی با زخم، برش و بخیه همراه است اما در روش fit این عمل همانطور که گفته شد توسط پانچ انجام می شود و مانند روش fut تهاجمی نیست و بسیاری از افراد علاقه مند به استفاده از این روش هستند.
کاهش ایجاد جای زخم و امکان کوتاه کردن مو در روش fit
در روش fut علاوه بر اینکه با زخم و بخیه همراه است پس از آن نیز باید جای زخم را با خود به همراه داشته باشید و بر روی سر شما باقی می ماند و تنها شاید پزشکانی بسیار ماهر بتوانند قطر این خط ها را کاهش دهند و هرگز نمی توان از وجود آن ها جلوگیری کرد و می توان این نکته را هم اضافه کرد که برخی از فعالیت ها می تواند با ایجاد کشیدگی این جای زخم را برجسته تر کند. ( فیزیولوژی نیز از این دسته فعالیت هاست. )
زمان درمان کمتر، بهبودی سریع تر و نیاز های درمانی کم بعد از عمل از مزیت های استفاده از روش fit
روش fue با اینکه یک روش زیر پوستی محسوب می شود ولی بازهم جای زخم در این روش جراحی مشهود است و در ناحیه اهدا کننده شما با مجموعه ای از زخم ها مواجه خواهید شد. دو عاملی که می تواند در مشخص نشدن این جای زخم ها موثر باشد یکی دقت و مهارت پزشک و دیگری نحوه ی کوتاهی موهاست که باید طوری انجام شود که این زخم ها قابل رویت نباشد.
همانطور که گفته شد در روش fue از روش های غیر تهاجمی تری استفاده می شود و در نتیجه باعث شده جراحان کاشت به این نتیجه برسند که این روش باعث بهبودی سریع تری نسبت به روش تهاجمی ترfut می شود. در این روش بیمار با درد کمتری نسبت به روش fut مواجه می شود و با عدم ایجاد کشیدگی در ناحیه اهدا کننده و همچنین عدم وجود بسته شدن زخم و استفاده از بخیه، بهبودی سریع تری را به دنبال دارد. همچنین تجربه نشان داده کسانی که عمل کاشت را به وسیله ی روش fue انجام میدهند سریع تر به زندگی روزمره خود بازمیگردند و فعالیت های طبیعی خود را ادامه می دهند.
در روش fit نواحی برداشت واحدهای فولیکولی بیشتر و امکان استخراج موی بدن نیز وجود دارد ( BHT )
در روش fue می توان از نواحی پوست سر، پشت گردن، سینه، ریش، بازو، پا و هر ناحیه دیگری از بدن است که تراکم لازم را برای استخراج داشته باشد برای استخراج واحدهای فولیکولی استفاده کرد. اگر این برداشت مو از قسمت های دیگری از طریق همین روش fue انجام شود آن را BHT می نامند. پس از کاشت مو از نواحی اهدا کننده به جز پوست سر آن ها خصوصیات آن نواحی و سیکل متفاوت آن را با خود به همراه دارند اما این روش گاهی اوقات موثر است ( برای مثال در روش های ترمیمی ) و می تواند باعث افزایش تعداد واحدهای فولیکولی شود. پس با استفاده از روش fue جراحان و متخصصین دست بازتری برای انتخاب ناحیه اهدا کننده برای عمل کاشت دارند.
برای موارد خاص و کوچک بهتر است از روش fit استفاده کنید ( برای مثال کاشت ابروها )
اگر می خواهید کاشت مو را برای نواحی کوچک انجام دهید روش fue به دلیل تهاجم کم تر و مدن زمان کمتری که برای بهبود نیاز دارد می تواند روش مناسبی برای این نوع کاشت ها محسوب شود. برای مثال برای برخی از افراد در قسمت های کمی از سر خود مانند قسمت جلویی موها و یا وسط سر دارای ناحیه ی کوچکی ریزش و با طاسی شده اند می تواند روش بسیار خوبی محسوب شود زیرا جای زخم در سر ایجاد نمی شود و کاشت مو طبیعی جلوه می کند. همچنین برای موارد خاص مانند کاشت ابروها می توانید از روش fue استفاده کنید. زیرا این موارد به تعداد گرفت کمتر با کمترین جای زخم نیاز دارند.
استفاده از روش ترکیبی در کاشت مو :
اگر بخواهید برای طاسی های بزرگ از کاشت مو استفاده کنید برای ایجاد یک موی طبیعی و پرپشت شده به صورت نرمال نیاز به 2500 تا 4000 گرافت نیاز دارید که هر گرافت از 2 تا 4 تار مو تشکیل شده باشد. این مسئله را در نظر بگیرید که اگر بخواهید از روش fut برای این کار استفاده کنید باید نوار پهنی را ( در حدود 2.5 در 33 سانتی متر ) از موهای پشت سر بیمار جدا کنید و این فعل نه به رضایت بیمار می انجامد و نه خرسندی پزشک را به همراه دارد و همچنین اگر این کار تنها با روش غیر جراحی fit گرافت ها از سر بیمار گرفته شود کچلی پشت سر بیمار را به همراه دارد. اما در روش fut شما دیگر با این مشکل ها مواجه نیستید و موهای کاشته شده مشابه با ناحیه اهدا کننده عمل می کنند.
مدت زمان ریکاوری پس از جراحی کاشت مو :
به دور از عوامل ژنتیکی و فردی که در درمان بیماری ها موثر است به طور کلی پس از عمل کاشت به مدت یک شبانه روز از رانندگی و یا کار با ماشین آلات بپرهیزید. اگر عمل کاشت مو را به روش fue انجام می دهید می توانید پس از 1 تا 3 روز به کار خودبازگردید اما اگر کاشت را با روش fut انجام می دهید باید کمی بیشتر منتظر بمانید تا به سر کار خود بازگردید ( 2 تا 6 روز ). البته زمان مشخص شده با توجه به نوع فعالیت فیزیکی فرد در کار او می تواند متفاوت باشد و به طور کلی تا 5 روز نباید به انجام فعالیت ها و ورزش های سنگین بپردازید و اگر داروی مسکن برای درد خود مصرف میکنید خودتان متوجه می شوید که پس از گذشت 24 تا 48 ساعت دیگر نیازی به استفاده از آن ها ندارید.
کاشت موی طبیعی چه عوارضی می تواند داشته باشد ؟
عمل های جراحی اعم از عمل کاشت مو همیشه علاوه بر مزایا، عوارضی را نیز به دنبال دارند. در عمل کاشت مو این عوارض را می توان به راحتی از بین برد و بر نتیجه کاشت موی شما تاثیری ندارد. این عوارض عبارتند از :
- کندی رشد : ممکن است پس از کاشت مو، موهای شما دیرتر رشد کنند که این نوع عارضه می تواند به دلیل آسیب رسیدن به فولیکول های شما باشد.
- عفونت : در صورتی که قبل و پس از عمل کاشت از آنتی بیوتیک ها استفاده کنید با این مشکل مواجه نمی شوید اما در برخی موارد ممکن است اتفاق بیفتد.
- جای زخم : جراح برای اینکه از ماندن جای زخم در ناحیه اهدا کننده جلوگیری کند تمام تلاش خود را می کند اما این تلاش بسته به مهارت و تجربه جراح ممکن است باعث ایجاد جای زیاد و یا جای زخم تقریبا ناچیزی روی سر شما شود.
- بهبود زخم : این مورد در دست شما و یا جراح نیست بلکه به ژنتیک شما وابسته است و ممکن است در برخی افراد این بهبود زود و در برخی دیگر با توجه به زنتیکشان مدت زمان زیادتری را برای بهبود لازم داشته باشد.
- تغییر در رنگدانه های پوست : ممکن است در موارد بسیار محدود اشخاصی که عمل کاشت را انجام داده اند با تغییر رنگ پوستشان و تیره شدن آن مواجه شوند.
توصیه و مراقبت های پس از جراحی کاشت مو :
پس از عمل کاشت مو باید برخی از کارها را طبق برنامه پیش ببرید :
- سر خود را شب اول و چند شب بعدی پس از کاشت مو از بقیه اعضای بدن بالاتر قرار دهید.
- اگر برای خواب مشکل دارید و یا در قسمت سر خود درد دارید می توانید از برخی از داروها تحت نظر پزشک استفاده کنید.
- در صبح روز بعد از عمل کاشت هدبند را بر داشته و سه مرتبه به شست و شوی سر خود بپردازید.
- در شش روز دیگر هفته اول باید دو بار در روز دوش بگیرید.
- شستن ناحیه کاشت شده باید به آرامی و با یک شامپوی مخصوص انجام شود ( نگران جدا شدن واحدهای فولیکولی نیز نباشید. آن ها با این عمل از جای خود جدا نمی شوند . )
با انجام دستورالعمل های فوق پس از اولین دوش دیگر نیازی به بانداژ ندارید.
موهای شما درست است که در سر جای خود محکم شده اند اما در روزهای ابتدایی به مراقبت و آرامش بیشتری نیاز دارند و پس از آن و از حوالی روز دهم می توانید مانند گذشته با موهای خود برخورد کنید زیرا که پس از گذشت ده روز موهای کاشته شده کاملا محکم شده اند و دیگر جزئی از موهای طبیعی شما محسوب می شوند. کوتاه کردن موها را نیز مثل سابق می توانید در پیش بگیرید و اگر می خواهید موهای خود را رنگ کنید 1 ماه پس از عمل کاشت مناسب ترین زمان می باشد و آسیبی به آن ها وارد نمی کند. انجام برخی از حرکات سنگین می تواند به دلیل نوع پوست سر شما به آن آسیب برساند و علاوه بر این جای زخم بیشتری برجای بگذارد. پس در انجام حرکت و ورزش های سنگین کمی احتیاط کنید ولی ورزش های سبک و فعالیت های روزانه را می توانید از همان هفته اول شروع کنید.
نتایج جراحی کاشت مو از چه زمانی قابل مشاهده هستند؟
پس از کاشت مو رشد مو شروع می شود اما در مواردی می تواند با ریزش همراه باشد که این ریزش ها سطحی است و ریشه مو زنده است و پس از گذشت مدتی دوباره شروع به رشد کرده و موهایی قوی و سالم برای همیشه خواهید داشت. نتایج اولیه در حدود 1 ماه تا 1 ماه و نیم و نتایج محسوس تر را تا 6 ماه پس از عمل کاشت می توانید به راحتی مشاهده کنید.
ماندگاری نتایج کاشت موی طبیعی
روش های کاشت مو موقتی نیستند که برای آن ها زمانی مشخص کنیم و به صورت دائمی می باشند.