تاثیر مکمل های ورزشی بر روی ریزش مو

تاثیر مکمل های ورزشی بر روی ریزش مو

تاثیر مکمل های ورزشی بر روی ریزش مو: احتمالاً تا کنون دربارۀ عوارض استروئیدها مطالب بسیاری خوانده‌ اید و اگر خودتان ورزشکار هستید حتماً از عوارض این داروها که بر سیستم هورمونی بدن تأثیر گذارند آگاهی دارید. جدا از بسیاری از مشکلاتی که این داروها ایجاد می‌ کنند، یکی از مهم‌ ترین عوارض استروئیدها ریزش مو است.

تحقیقات جدیدی دربارۀ عوارض این داروها منتشر شده است و نتایج نشان می‌ دهند که علاوه بر استروئیدها، بسیاری از مکمل‌ های دیگر مانند کراتین نیز ریزش مو در مردان را در پی دارند.

آنچه در ادامه می ‌خوانید خلاصه‌ ای از نتایج این تحقیقات است.

اثر کراتین بر روی ریزش مو

کراتین ‌ها

بسیاری از افرادی که در رشتۀ بدنسازی فعالیت می ‌کنند از کراتین به عنوان مکمل استفاده می ‌کنند. در واقع کراتین موجب افزایش حجم عضلات، استقامت و انرژی می‌ شود که اغلب به دلیل افزایش سطح هورمون تستوسترون است. البته کراتین در بسیاری از مواد غذایی نیز مانند گوشت قرمز و ماهی وجود دارد و با مصرف این غذاها، کراتین در بدن به فسفات تبدیل می ‌شود و به تولید آدنوزین تری فسفات کمک می‌ کند. این ماده در بدن موجب تولید انرژی لازم برای عضلات می‌ شود.

اما در خصوص تغییرات هورمونی که کراتین ایجاد می‌ کند باید به این نکته اشاره کرد که استفاده از کراتین هورمون تستوسترون را تا 22 درصد و هورمون دی هیدروتستوسترون را تا 56 درصد افزایش می ‌دهد. گرچه افزایش این میزان از هورمون تستوسترون طبیعی است و حتی برای ورزشکاران سودمند است اما افزایش میزان هورمون دی هیدروتستوسترون قابل تأمل است.

 

واکنش دی هیدروتستوسترون در بدن

همۀ مردان به صورت طبیعی میزانی از این هورمون را در بدن خود دارند که از تبدیل هورمون تستوسترون ایجاد می ‌شود و با افزایش سن نیز این تبدیل بیشتر و بیشتر می‌ شود. اما با افزایش بیش از حد این هورمون -اغلب در افراد مسن- غدۀ پروستات بزرگ و ملتهب می ‌شود و در جوانان نیز ریزش مو را در پی دارد. این ریزش که در قسمت پیشانی و شقیقه‌ های فرد صورت می‌گیرد، ریزش مو با الگوی مردانه نامیده می‌ شود.

 

کراتین و تأثیر آن بر افزایش دی هیدروتستوسترون

در سال 2009 آزمایشی روی گروهی از ورزشکاران راگبی انجام شد. در این آزمایش 100 نفر از این ورزشکاران در 7 روز اول که به دورۀ بارگیری شهرت دارد، هر روز 25 گرم کراتین مصرف کردند. پس از آن دو هفته روزانه 5 گرم کراتین مصرف کردند. بعد از هفتۀ اول مشخص شد که هورمون دی هیدروتستوسترون در خون این افراد تا 56 درصد افزایش یافته است. پس از دو هفته همین آزمایش تکرار شد و نشان داد که این هورمون نسبت به قبل 40 درصد در خون این افراد بیشتر است.

در این آزمایش‌ ها مشخص شد که بعد از هفتۀ اول نسبت دی هیدروتستوسترون به هورمون تستوسترون 36 درصد و بعد از هفتۀ دوم 22 درصد افزایش داشته است. بنابراین می‌ توان چنین گفت که مصرف کراتین به مدت طولانی ریزش مو را در افراد مصرف‌ کننده در پی خواهد داشت.

 

آیا باید مصرف کراتین را قطع کرد؟

برای پاسخ به این سؤال اول باید سابقۀ خانوادگی خود را بررسی کنید. در صورتی که ریزش مو یا مشکلات مربوط به پروستات در خانوادۀ شما ارثی است، بهتر است از کراتین استفاده نکنید. اما اگر چنین سابقه‌ای در خانوادۀ شما دیده نمی ‌شود، مصرف 3 تا 4 دورۀ یک ماهه در سال مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

البته برای عدم ابتلا به عوارض احتمالی مصرف این ماده بهتر است از 7 روز اول که معمولاً 25 گرم مورد استفاده قرار می‌ گیرد چشم‌ پوشی کنید و نهایتاً 3 تا 5 گرم در روز استفاده کنید. همچنین بهتر است پشت سر هم از این ماده استفاده نکنید؛ یعنی می‌ توانید یک ماه کراتین را استفاده و 2 تا 3 هفته مصرف آن را متوقف کنید و اگر لازم بود دوباره این دوره را تکرار کنید.

فراموش نکنید که در هنگام مصرف کراتین حتماً باید به میزان کافی آب به بدن شما برسد تا کراتین مازاد به واسطۀ کلیه‌ ها و از طریق ادرار دفع شود.

و نکتۀ نهایی و بسیار مهم این‌که حتماً از برندهای معتبر استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 2 =