اثر محلول ماینوکسیدیل در درمان ریزش مو: یکی از قدیمی ترین محلول هایی که برای درمان ریزش مو و محرک رشد مو استفاده می شده ماینوکسیدیل است و این محلول از سازمان غذا و داروی آمریکا اف دی ای (FDA) دارای تاییدیه می باشد و این محلول توسط پزشکان بسیاری برای بیماران تجویز میشده است.
امروزه شاهد وجود محلول های بیشماری در بازار هستیم که هر کدام عملکرد خاصی را برای درمان ریزش مو ایجاد می کنند اما با این حال ماینوکسیدیل توانسته سهم خود از بازار و متقاضیان درمان ریزش مو حفظ نماید و این محلول به عنوان یکی از پر فروش ترین محلول های ضد ریزش مو به شمار می رود.
یکی از دلایل شهرت ماینوکسیدیل این می تواند باشد که نسبت به سایر محلول های موجود در بازار دارای اثر گذاری بهتری است، محلول های گیاهی و غیر گیاهی زیادی در بازار وجود دارند که نسبت به ماینوکسیدیل دارای اثر گذاری بیشتر و بهتری در تقویت مو و کاهش ریزش مو دارند و حتی دارای اثر گذاری به مراتب بهتر و بیشتری در افزایش ضخامت موها و کاهش ریزش مو ها نسبت به ماینوکسیدیل دارند، اما وقتی که صحبت از رشد مجدد می شود به خصوص برای افرادی که مدت زمان زیادی از ریزش موهای آنها گذشته ظاهرا ماینوکسیدیل اثرات بسیار مناسبتری دارد.
در ادامه این مطلب به بررسی انواع محلول ماینوکسیدیل، موارد مصرف و منع مصرف، عوارض و تاریخچه آن پرداخته می شود.
ماینوکسیدیل دارای دوزهای 2 درصد و 5 درصد است و توسط لابراتوارهای مختلفی در حال عرضه شدن است، ماینوکسیدیل 2 درصد را هم آقایان و هم خانوم ها می توانند مورد استفاده قرار دهند اما ماینوکسیدیل 5 درصد فقط مخصوص اقایان است و مصرف ماینوکسیدیل 5 درصد برای بانوان می تواند عوارضی از جمله رویش موهای زائد در صورت و یا سایر قسمت ها بدن را به همراه داشته باشد.
محلول ماینوکسیدیل از ترکیب پیچیده ای برخوردار نیست و بسیاری برندهای مطرح تولید کننده ماینوکسیدیل از جمله Rogaine، Regaine، Alopexy ، Kirkland دارای کیفیت یکسانی هستند. همچنین می توان محلول ماینوکسیدیل را به صورت دست ساز از داروخانه ها تهیه کرد که برای این منظور پودر ماینوکسیدیل را به همراه آب مقطر و سایر مواد ترکیب می کنند. اما مسئله مهم در ماینوکسیدیل های دست ساز، کیفیت پودر مورد استفاده است و هم اینکه نباید محلول نهایی بیش از 5 درصد ( یعنی 5 گرم در 100 سی سی ) ماینوکسیدیل باشد، لازم به ذکر است که به این نکته توجه داشته باشید که مصرف دوز بیشتر ماینوکسیدیل باعث بدست آوردن نتایج بهتر نخواهد شد، بلکه می تواند باعث ایجاد عوارض متعددی نیز گردد. و در طول 24 ساعت یک فرد مجاز به مصرف 2 سی سی ماینوکسیدیل 5 درصد است.
تفاوت فوم ماینوکسیدیل و محلول ماینوکسیدیل چیست؟
فوم ماینوکسیدیل برای کسانی مناسب است که دچار طاسی شده اند و یا اینکه موهای خود را با تیغ می تراشند، این افراد در صورتی که از محلول ماینوکسیدیل استفاده کنند به دلیل اینکه سر آنها فاقد مو است، محلول به دلیل مایع بودن ممکن است بر روی سر آنها سر خورده و وارد قسمت پیشانی و صورت گردد، و بر عکس افرادی که دارای موهای بلند هستند اگر از فوم ماینوکسیدیل استفاده کنند آنگاه به جای اینکه بیشتر ماینوکسیدیل جذب پوست سر شود، به موها مالیده می شود و بدین ترتیب نمی تواند اثر گذاری مناسب را داشته باشد به همین دلیل برای این افراد محلول ماینوکسیدیل مناسب تر خواهد بود.
تاریخچه ماینوکسیدیل :
برای اولین بار ماینوکسیدیل در پزشکی برای درمان فشار خون های بالا مورد استفاده قرار گرفت، در این میان پزشکان متوجه شدند که بعضی از مبتلایان به فشار خون به خصوص بانوان پس از مصرف ماینوکسیدیل دچار عوارض جانبی می شوند، عوارضی از جمله افزایش غیر طبیعی رشد موها و رویش موهای زائد در سراسر بدن. که پس از این ماجرا محققان ماینوکسیدیل رو با غلظت بسیار کم و به صورت مصرف موضعی برای درمان ریزش مو تولید نمودند.
عملکرد ماینوکسیدیل :
مکانیزم ماینوکسیدیل به دین صورت است که باعث افزایش خون رسانی به ریشه موها می شود و همین عملکرد باعث افزایش اکسیژن رسانی و تغذیه بیشتر ریشه موها می گردد و بدین ترتیب باعث تقویت و تحریک رشد مجدد موها می شود. محلول ماینوکسیدیل باعث گشاد شدن عروق ناحیه ای از پوست می شود که محلول به صورت موضعی در آن قسمت مورد استفاده قرار می گیرد.
بر اساس نظریه برخی از متخصیص استفاده از ماینوکسیدیل می تواند اثرات مخرب هورمون DHT (دی هیدروتستسترون) بر ریشه موها را خنثی کند. البته لازم به ذکر است که مدارک و دلایل حتمی بر این ادعا وجود ندارد.
علاوه بر این بر اساس شواهد بدست آمده مشخص شده است که محلول ماینوکسیدیل باعث افزایش تولید پروتئین و DNA در ریشه موها می گردد.
آیا ماینوکسیدیل درمان کننده ریزش مو است ؟
خیر، ریزش موها علت های گوناگون و پیچیده ای را دارد و در هر کس می تواند تفاوت داشته باشد، برخی از این علت ها عبارتست از: مبود مواد معدنی و ویتامین ها، زیاد بودن برخی از مواد معدنی در بدن از جلمه آهن و مس، افزایش هورمون دی هیدروتستسترون با افزایش سن در مردان، مشکلات مربوط به غدد تیروئید و فوق کلیوی، استرس، کم خونی و … . و هیچ یک از این موارد گفته شده با استفاده از محلول های درمانی از جمله محلول ماینوکسیدیل قابل درمان نیست، محلول ماینوکسیدیل را تا زمانی که مورد استفاده قرار دهید، باعث افزایش خون رسانی به ریشه ی موها شده و با مصرف مداوم آن شاهد رشد مجدد موها و کاهش ریزش موها خواهید بود، و این مسئله مهم است که در کنار مصرف ماینوکسیدیل علت ریزش موها را ریشه یابی کرده و درمان مناسب آن توسط پزشک متخصص تجویز گردد، در غیر این صورت با قطع مصرف ماینوکسیدیل شاهد ریزش مجدد موها خواهیم بود
لازم به ذکر است که این مطلب تنها مربوط به ماینوکسیدیل نیست و باید در کنار مصرف هر گونه محلولی علت اصلی ریزش مو را ریشه یابی گردد، و به طور قطع تنها با استفاده از محلول های ضد ریزش نمی توان به نتیجه کامل و قابل قبولی دست یافت، همچنین با توجه به علت ریزش موها و مدت زمانی که از ریزش موها می گذرد لازم است که محلول مناسبی را انتخاب نمایید و این انتخاب تنها محدود به ماینوکسیدیل نمی شود و در برخی موارد خیلی از محلول ها می توانند بسیار موثر تر از ماینوکسیدیل عمل کنند.
مهم ترین گام در درمان ریزش مو انجام تست آنالیز مو است که در طی آن می توان تمام علت ها و فاکتورهای مرتبط با ریزش مو را به طور دقیق مورد ارزیابی قرار داد. به منظور کسب آگاهی بیشتر می توانید به صفحه [ علت های ریزش مو ] مراجعه نمایید.
در چه مواردی باید از محلول ماینوکسیدیل استفاده شود :
نظر های مختلفی برای این مورد وجود دارد اما معمولا از ماینوکسیدیل در مواردی استفاده می شود که بخش زیادی از موها ریخته اند و یا اینکه مدت زمان زیادی مثلا 3 سال از ریزش مو ها گذشته باشد، و باز هم وب سایت راچه (Racheh ) در اینجا متذکر می شود که محلول ها تنها 30 40 درصد از درمان می باشند و بخش اصلی درمان به بررسی علت ریزش مو باز می گردد.
عوارض جانبی مصرف ماینوکسیدیل :
در بعضی افراد استفاده از ماینوکسیدیل می تواند باعث خارش و آلرژی پوستی، سردرد، سرگیجه، افزایش وزن و فشار خون گردد، و در صورتی که این عوارض را برای بیش از چند روز تجربه کردید لازم است که مصرف ماینوکسیدیل را قطع کنید و با پزشک خود مشورت نمایید.
موارد منع مصرف ماینوکسیدیل :
افرادی که به بیماری های قلب و عروق، مشکلات کلیوی، فشار خون و یا هر نوع بیماری خاص مبتلا می باشند باید قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند.
همچنین نباید از ماینوکسیدیل در دوران بارداری و شیردهی استفاده نمود.
دوره مصرف :
با در نظر گرفتن سن، مدت و مقدار موهای ریخته شده، دوره استفاده از ماینوکسیدیل متفاوت است و معمولا بین 6 الی 18 ماه خواهد بود، البته برای برخی از افراد این زمان بیشتر می باشد.