علل بروز لک و درمان لک های پوستی: بهتر است قبل از هر چیزی علت را کشف کنیم و سپس به دنبال راه حل و درمان برویم تا بتوانیم ریشه ای کار را انجام دهیم. در پوست ما سلول های ملانوسیت وظیفه دارند تا ماده ملانین را بسازند، این ماده تعیین کننده ی رنگ پوست ما خواهد بود و بر حسب میزان ملانین، پوست ما سفید، سبزه، گندمی یا سیاه می شود.
اختلال در تولید ملانین و زیاد یا کم شدن آن در قسمت هایی از پوست باعث می شود تا دچار لک های پوستی بشویم و پوست ما یکدست نباشد. لکه های پوستی ممکن است تیره یا روشن باشند و بر حسب تیره یا سفید بودنشان درمان های متفاوتی دارند. اکثر مردم این طور تصور می کنند که لک ها بر اثر نور آفتاب هستند و رنگ آن ها تیره است. اما باید ذکر کرد که این طور نیست، البته نمی توان لک های ناشی از آفتاب را نادیده گرفت اما لک ها چند نوع هستند و لک های سفید هم وجود دارند که اگر کسی دچار لک های سفید شود می گویند دچار برص شده است.
بیماری برص یا ویتیلیگو یک نوع اختلال خود ایمنی محسوب می شود، سیستم دفاعی بدن در این موارد بر علیه سلول های ملانوسیت می جنگند و پادزهر ترشح می کنند و سبب از بین رفتن این سلول ها می شوند.
آیا لک های سفید پوستی درمان دارند؟
به گزارش وب سایت راچه ( Racheh ) لکه های سفید، همان طور که گفته شد به علت بیماری خود ایمنی یا اتوایمیون ایجاد می شود و درمان این نوع از بیماری ها کار ساده ای نیست.
بیماری برص با ایجاد لک های سفید کوچک یا بزرگ روی پوست نمود پیدا می کند. این لک ها متعدد هستند و به صورت قرینه روی پوست قرار می گیرند، هیچ گونه علائم دیگری مثل سوزش یا خارش و یا درد ندارند. تنها علامت این بیماری دو رنگ شدن پوست می باشد. این لک ها در افرادی که پوستشان به طور معمولی تیره رنگ تر بوده، بیش تر نمود پیدا می کند.
علل ایجاد لک های سفید پوست
یکی از علت های ایجاد لک سفید، بیماری هایی از قبیل قارچ های پوستی که به آن تینه آورسیکالر نیز گفته می شود. نور آفتاب و بعضی خال های سفید نیز می توانند منشا لک های سفید پوستی باشند.
ای جوش هایی که بهبود پیدا کرده اند و موارد دیگر می توانند باعث بروز لک سفید بر روی پوست بشوند که برای تشخیص این لک ها گاهی لازم است علاوه بر معاینه، از روش های آزمایشگاهی بهره برد. لک های تیره بر خلاف لک های سفید به دلایل مختلف ایجاد می شوند و بیش تر روی پوست صورت دیده می شوند، زیرا پوست صورت بیش تر در معرض آفتاب قرار دارد. اگر بخواهیم چند نمونه از لک های تیره برایتان بگوییم بهترین مثال ها، کک و مک، کلو آسما، خال های مسطح و لک هایی که بعد از درمان ضایعات پوستی بوجود می آیند می باشد.
درمان لک های پوستی سفید
برای درمان لک های پوستی تیره و یا روشن راه های متفاوتی وجود دارد. و برای درمان آن ها نمی توان یک راه را انجام داد. در بیماری برص و درمان لک های سفید پوستی که ممکن است در اثر نور آفتاب ایجاد شده باشد بهترین درمان استفاده از کرم های ضد آفتاب با طیف بالاست که برای صورت و دست ها که بیش تر در معرض نور آفتاب هستند باید استفاده شود.
برای اینکه لک ها از نظر ظاهری نشان داده نشوند می توان از مواد آرایشی استفاده کرد تا پوست را یکدست و یک رنگ در بیاوریم که این امر به بیماران از نظر روانی کمک بزرگی می کند. استفاده از استروئید ها نیز در بعضی مواقع از سمت پزشک معالج تجویز می شود که نباید دوره ی استفاده از آن ها طولانی شود و پزشک بعد از مدتی مصرف استروئید را قطع کرده و داروهای غیر استروئیدی را جایگزین می نماید.
اگر مدت زمان استفاده از استروئید ها طولانی شود ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی شود و تحریک رنگ سازی از ناحیه فولیکول مو و یا ایجاد رنگ تیره روی لک های سفید را به همراه دارد.
در بعضی موارد زیر نظر متخصص پوست، برای درمان برص از نور درمانی یا فوتوتراپی با اشعه ماورای بنفش استفاده می شود. درمورد رنگ سازی مجدد در اثر لیزر نیز گفته هایی وجود دارد اما هنوز نمی توان این روش را به بیماران توصیه نمود.
در مواردی دیده شده که پزشک بعد از معاینه و تشخیص، ایمونوبنزن را تجویز نموده است تا رنگ پوست از بین برود و یکدست سفید شود اما فقط در زمانی این تجویز انجام می شود که مثلا 60 درصد از پوست بدن بیمار دچار لک های سفید شده و بخاطر یکدست شدن پوست ،دکتر چنین تجویزی می نماید که در طی درمان باید از نور آفتاب دوری کرد و بسیار مراقبت به عمل آورد.
آشنایی با لک های پوستی تیره
کک و مک یکی از شایع ترین لک های تیره پوستی محسوب می شود که ممکن است ریشه ژنتیکی داشته باشد و یا چون از کودکی زیاد در معرض آفتاب قرار گرفته اند روی پوست ایجاد شود. این نوع لک ها (کک و مک) نسبت به درمان بسیار خوب پاسخ می دهند فقط مشکلی که این بین ایجاد می شود این است که چون پوست فرد از لحاظ ژنتیکی مستعد کک و مک می باشد پس از درمان نیز ممکن است مجدد عود کند.
کک و مک انواع مختلفی دارد که یکی دیگر از آن ها کلو آسماست که در دوران بارداری ظاهر می شود و به آن لک بارداری هم می گویند، در زنانی که از لحاظ ژنتیکی زمینه و استعداد دارند در دوران بارداری روی گردن و صورتشان این لک ها ایجاد می شود و گاهی به ندرت در زنان غیر باردار هم دیده شده است.
لک های بارداری به طور معمول بعد از اتمام دوره ی بارداری و یا پس از اتمام دوره ی درمان با داروها طی چند ماه از بین می روند و یا بسیار کمتر خواهند شد. این لک ها در ده درصد از مردانی که زمینه دارند و بسیار زیاد در معرض نور آفتاب قرار دارند هم نمود پیدا می کند.
درمان لک های تیره روی پوست
برای جلوگیری از ایجاد لک های پوستی تیره رنگ بهتر است در صورتی که ضروری نیست در معرض نور آفتاب قرار نگیریم، اگر مجبورید در روز بیرون بروید حتما از کلاه های لبه دار استفاده نمایید، پوشیدن کلاه در آقایان یکی از درمان های اصلی محسوب می شود.
حتما از کرم های ضد آفتاب استفاده نمایید و اگر خانم ها قصد استفاده از لوازم آرایشی را دارند بهتر است از کرم پودرهای شیمیایی استفاده نکنند و از پودرهای آرایشی معدنی استفاده نمایند.
در مورد درمان با دارو باید گفت داروهایی نظیر، هیدروکینون، ترتینویین موضعی می توانند موثر واقع شوند که زیر نظر متخصص پوست و بامشورت دکتر ممکن است مخلوطی از داروها را تجویز نماید. استفاده از لیزر ان دی یگ و سوییچ در درمان کک و مک اثر بخش بوده اما برای لک های بارداری زیاد موثر نخواهد بود و نمی توان به همه ی بیماران آن را تجویز نمود.
آیا استفاده از لایه بردارها می تواند برای درمان لک موثر باشد؟
استفاده از لایه بردار های طبیعی یا شیمیایی نوعی درمان کوتاه مدت برای ازبین بردن لک محسوب می شود، در صورتی که فرد در برابر اشعه آفتاب پوست خود را محافظت نکند موثر نمی باشد و بهتر است استفاده از این نوع درمان ها نیز زیر نظر پزشک متخصص صورت پذیرد.
جدید یا قدیمی بودن لک ها و تاثیر در درمان آن ها
به محض این که لک هایی را روی پوست خود مشاهده نمودید به پزشک مراجعه نمایید و برای درمان و یا جلوگیری از پیشرفت آن اقدامی بکنید. زیرا هرچه قدر لک ها قدیمی تر شوند و ملاسما عمیق تر بشود، درمان آن ها سخت تر و طولانی تر خواهد شد ولی اگر به موقع و سریعا به پزشک مراجعه نمایید، درمان راحت تر و سریع تری صورت می پذیرد و می توان از شیوع آن جلوگیری کرد.