سفیدی مو و روش های جلوگیری از آن: ویتامین b12 نقش مهمی در سلامت موها دارد به طوری که فقدان ان در رژیم غدایی باعث سفیدی موها و ظاهر شدن موهای سفید در جوانی می شود.
در بسیاری از موارد سفید شدن موها به طور طبیعی اتفاق می افتد یعنی سفید شدن موها در سفید پوستان در اواسط دهه سوم زندگی، در آسیایی ها در اواخر دهه سوم زندگی و در آفریقایی- آمریکایی ها در اواسط دهه چهارم زندگی شروع می شود.
براساس گزارش “‘پاور آو پازیتیوتی” سفید شدن زودرس مو به سفید شدن موها پیش لز 20 سالگی در سفیدپوستان و پیش از 30 سالگی در افریقایی امریکایی ها گفته می شود با توجه به این گزارش می توان به این نتیجه رسید که سفید شدن مو در اسیایی از اواسط دهه دوم زندگی به عنوان سفید شدن زودرس در اسیایی ها در نظر گرفته می شود.
دلایل سفید شدن مو هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد اگرچه دانشمندان به نقش فوق العاده مهم ژنتیک ر این پدیده باور دارند . سفید شدن موها در زمان طبیعی آن به عنوان بخشی از فرایند طبیعی زندگی با افزایش سن مشاهده می شود.
تعدادی از مسائل سلامت زمینه ای مرتبط با سفیدشدن موها هستند که برای رعایت جانب احتیاط بهتر است در این زمینه اگاهی لازم را پیدا کنیم به همین خاطر در ادامه به بررسی پنج مورد از مشکلات سلامتی که با سفید شدن زودرس موها در ارتباط اند میپردازیم:
کم کاری تیرویید (هیپوتیروییدیسم) :
کاهش تولید هورمونهای تیروییدی توسط تیرویید کم کاری تیرویید (هیپوتیروییسم) گفته می شود. از علائم کم کاری تیرویید می توان به خستگی ، افزایش وزن و خواب آلودگی اشاره کرد. از نشانه های دیگر کم کاری تیرویید می توان به حساسیت به سرما و اختلالات شناختی و رفتاری اشاره کرد.
در افرادی که به کم کاری تیرویید مبتلا هستند سفیدشدن موها زودتر از سایر افراد اتفاق می افتد که این پدیده در زنان از مردان شایعتر است.
اگر ناگهان با علایمی چون احساس خستگی، خشکی و زبر شدگی بیش از اندازه پوست، رنگ پریدگی و ورم صورت، یبوست، یا صدایی خشن را روبه رو شدید ، باید به پزشکتان مراجعه کنید.
برای تشخیص کم کاری غده ی تیرویید انجام ازمایش خون ساده کفایت می کند که در صورت تشخیص مثبت بودن کم کاری تیرویید باید درمان را شروع کرد زیرا در صورت درمان به موقع، بیماران در اکثر موراد بهبود چشم گیری در علایم بیماری احساس می کنند.
کم خونی (آنمی)
براثر کاهش تعداد گلبول های قرمز خون یا کاهش هموگلوبین در گلبول های قرمز کم خونی ایجاد می شود. هموگلوبین پروتیین انتقال دهنده ی اکسیژن میباشد که اکسیژن را در خون حمل می کند و آن را به بافتهای مختلف بدن می رساند.
در اغلب موارد کم خونی بر اثر کمبود یا فقر اهن ایجاد می شود که فقر اهن به همرا کاهش ویتامبن b12 منجر به سفید شدن موها ی سر می شود. در کم خونی به علت اختلال در اکسیژن رسانی به بافت ها علایمی چون خستگی، ضربان قلب سریع، تنگی نفس، مغز مه آلود، سرگیجه، رنگ پریدگی پوست و بی خوابی مشاهده می شود که بر اثر کاهش اکسیژن رسانی و اختلال ایجاد شدن در عملکرد اندامها ایجاد می شوند.
اگر به طور ناگهانی با نشانه هایی که به عنوان علایم کم خونی در بالا ذکر شد روبه رو شدید با پزشکتان مشورت کنید.
بیماری عروق کرونر
یکی از بیماری های قلبی عروقی بیماری تنگی عروق کرونر میباشد که بر اثر تجمع پلاکهای چربی در عروق کرونر ایجاد می شود با تجمع این پلاکها عروق تنگ و مسدود می شوند و خون کافی برای تغذیه در اختیار قلب قرار نمیگیرد در نتیجه علایم بیماری قلبی عروقی ایجاد می شود که در نهایت منجر به سکته های قلبی می شود.
پژوهشگران دریافته اند در افراد مبتلا به این بیماری موهای سفید و سفید شدن زودرس موها بیشتر از افراد نرمال دیده می شود.
از نشانه های معمول بیماری عروق کرونر می توان به درد در ناحیه قفسه سینه، تنگی نفس، تپش قلب، ضعف و سرگیجه، حالت تهوع، و تعریق اشاره کرد. در صورت مشاهده ی این علایم باید به پزشکتان مراجعه کنید .
کمبود ویتامین B12
همانطور که پیش از این گفته شد کمبود این ویتامین می تواند منجر به سفید شدن زودرس موها و یا رویت ناگهانی تارهای سفید در موها شود
کمبود ویتامین b12 و کمبود فولات (b9) باعث کاهش ملانین که رنگدانه ی ایجاد کننده ی رنگ سیاه مو هاست می شود و در نتیجه با کاهش این ویتامین ها موها زودتر از حالت نرمال سفید می شوند.
این ویتامین در بدن انسان تولید نمی شود بنابراین باید به مقدار کافی در رژیم غذایی وجود داشته باشد مواد غذایی ای مثل جگر، ماهی خال مخالی، ماهی ساردین، سریال های غنی شده، گوشت قرمز، ماهی سالمون، سویای غنی شده، لبنیات کم چرب، پنیر و تخم مرغ منابع غنی ویتامین b12 هستند. البته مکمل های این ویتامین در داروخانه ها موجود میباشند
باید توجه داشت که اگر چه سفید شدن موها به عنوان یک نشانه اولیه کمبود ویتامین B12 محسوب نمی شود، اما سفید شدن زودرس یا رویش ناگهانی موهای سفید باید توجه را به این سمت جلب کند.
برص (ویتیلیگو)
بیماری برص (ویتیلیگو) یک بیماری پوستی است که به عنوان بیماری لک و پیس هم شناخته می شود این بیماری ب اثر تولید ناکافی ملانین و غیر یکنواخت شدن رنگ پوست می شود البته این بیماری می تواند مو، داخل دهان و چشم ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
در بیماری ویتیلیگو اغلب تغییر سریع رنگ مو از خاکستری به سفید اتفاق می افتد .ونشانه های دیگر این بیماری می توان به کم رنگ شدن بافت های داخلی دهان و بینی، از دست دادن یا تغییر رنگ شبکیه ی چشم، و تکه های تغییر رنگ یافته پوست در نواحی اطراف زیر بغل، اندام تناسلی، ناف و مقعد ( anus ) اشاره کرد.