علت و دلایل ریزش مو در کودکان چیست

علت و دلایل ریزش مو در کودکان چیست

علت و دلایل ریزش مو در کودکان چیست: مواردی که باعث ریزش مو در کودکان دختر و پسر می شود عموما از نوع ریزش بزرگسالان متفاوت است و مواردی از جمله وراثت، اختلالات هورمونی و غیره که در بزرگسالان عامل ریزش است در کودکان شایع نیست.

عوامل اصلی و مرسوم که در ریزش موی کودکان موثر است شامل این موارد می شود:  بیماری آلوپسی آره آتا، عفونت قارچی، آلوپسی کششی، تریکوتیلومانیا، تلوژن افلوویوم، مشکلات غده تیروئید، کم خونی، شپش و انگل های پوستی، سوء تغذیه و … که در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم.

درمان ریزش موی کودکان

بیماری خود ایمنی و ریزش مو در کودکان:

بیماری خود ایمنی یکی از بیماری هایی است که چنانچه کودکی به آن مبتلا شود علاوه بر ریزش موی سر، دچار ریزش در ابروها و مژه ها نیز خواهد شد، در این نوع بیماری سیستم ایمنی بدن دچار اختلال می شود و به اشتباه به سلول های بدن حمله می شود که این حمله شامل آسیب به ریشه های مو نیز می گردد و در نتیجه آن باعث از بین رفتن ریشه مو و در نتیجه ریزش مو خواهد شد. دلایل این نوع از بیماری به طور کامل در علم پزشکی مشخص نشده است.

یکی از نشانه های اینکه فعالیت سیستم ایمنی بدن بیش از حد است انجام آزمان خون CBC می باشد، که این آزمایش نشان می دهد میزان گلبول های سفید (WBC) و همچنین زیر ساختارهای آن بیش از حد طبیعی مجاز می باشد.

مشکلات غده تیروئید:

مشکلات تیروئید شامل کم کاری و پر کاری تیروئید هر دو می توانند باعث مشکل ریزش مو هم در کودکان و هم در بزرگسالان شود.

کودکانی که دچار کم کاری تیروئید شده اند علاوه بر ریزش مو بیماری های دیگری از جمله خستگی، افسردگی، اختلال در یادگیری و ازدیاد وزن را ممکن است نیز تجربه نمایند. در بسیاری از موارد کم ید در بدن می تواند عاملی برای ایجاد کم کاری تیروئید در کودکان باشد که چنانچه علت آن به این صورت باشد لازم است مکمل های غذایی که حاوی ید است را در برنامه غذایی خود قرار داد و در واقع باید برنامه و رژیم غذایی مناسبی را در پیش گرفت. همچنین در برخی موارد توسط پزشک متخصص قرص های هورمون جایگزین از جمله لووتیروکسین تجویز می گردد.

علاوه بر کم کاری تیروئید پرکار آن نیز می تواند باعث باعث ریزش موها شود، از جمله علائم کم کاری تیروئید می توان به این موارد اشاره نمود: بیش فعالی، بی خوابی، پرخاشگری، بی قراری

به منظور اطلاع از وضعیت غد تیروئید کودکان می توان این آزمایشات را بر روی خون انجام داد:  T3, T4, TSH

 

کم خونی:

خون حاوی مواد مغذی و اکسیژن جهت تغذیه ریشه مو است و زمانی که فردی دچار کم خونی شد این مواد کمتر به ریشه مو می رسد و در نتیجه موها و ریشه مو ضعیف می گردد. کودکان دچار کم خونی هستند عموما ریزش موی شدیدی را دارا می باشند و موهای آنها به صورت نازک و شکننده است. از جمله علائم مربوط به کم خونی می توان به این موارد اشاره کرد: خستگی زودرس، رنگ پریدگی، نفس نفس زدن با فعالیت های بدنی، عدم تمرکز فکری و زودرنجی

مواردی که باعث کم خونی می شود شامل مبود آهن، اسید فولیک و ویتامین ب12 است و با انجام آزمایش هایی از قبیل CBC, Ferritin, Iron Serum, TIBC می توان وضعیت خون شخص را مورد بررسی قرار داد و از میزان ذخایر آهن در بدن شخص مطلع شد.

 

سوء تغذیه:

سوء تغذیه می توان باعث ریزش مو در کودکان شود، و باید کودکان را از مصرف موادی کم بازده از جمله پفک، چیپس، شکلات و … که فقط کالری بالایی دارند اما ارزش غذایی کمی دارند منع نمود. چرا که مصرف این تنقلات باعث کور شدن اشتهای کودک می گردد و در نتیجه کودک وعده های اصلی غذایی را نخواهد خود و همین مسئله باعث ایجاد سوء تغذیه در کودک می شود.

عناصر اصلی که در رشد و رویش مو و همچنین حفظ سلامت مو تاثیر بالایی دارند شامل روتئین، کلسیم، منیزیم، ویتامین د، روی(زینک)، آهن و ویتامین های گروه ب هستند.

تاکید اکید می شود که سعی کنید کودکان خود را از سنین کم به رژیم غذایی مناسب عادت دهید و تمام گروه های غذایی را در برنامه غذایی وی بگنجانید که برای این منظور لازم است زیر نظر پزشک متخصص تغذیه بهترین و مناسب ترین برنامه غذایی را پیش بگیرید.

 

ریزش مو در کودکان به دلیل عفونت قارچی:

عفونت قارچی از دیگر دلایل ریزش مو در کودکان است به خصوص کودکانی بهداشت اولیه در مورد آنها رعایت نمی گردد. عفونت های قارچی به گونه ای هستند که به ساقه مو حمله کرده و در نتیجه آن باعث شکسته شده و ریزش مو ها می گردد.

از نظر ظاهری محل ریزش مو ها عموما گرد مانند است و به شکل ته ریزش قسمت ابتدای موها از پوست سر بیرون زده و قابل دیدن است. زمانی که کودکی به عفونت قارچی مبتلا می شود خارش های اندکی را در پوست خود حس می کند و در قسمت هایی که موها دچار ریزش شده اند شوره ایجاد میشود.

عفونت های قارچی معمولا قابل انتقال هستند و این نوع قارچ که باعث ریزش مو می شود به وسیله ارتباط های پوستی با کودکان مبتلا و یا اینکه از طریق استفاده از وسایل مشترک از جمله برس، کلاه، شانه، حوله حمام و … قابل انتقال است.

از نظر سنی بیشتر کودکان رده ی سنی 3 تا 10 سال بیشتر به این نوع قارچ های پوستی دچار می شود و از نظر جنسیتی بیشتر پسرها به عفونت قارچی مبتلا می گردند.

شیوه درمان: این نوع بیماری بهتر است زیر نظر پزشک متخصص درمان شود که داروهایی که برای این نوع عفونت تجویز می شوند اروی خوراکی ضد قارچ با نام گریزئوفولوین است که در دوره 8 هفته صورت می گیرد در کنار داروهای خوراکی، داروهای موضعی نیز تجویز می شود از جمله کرم های ضد قارچ و شامپوی سلنیوم سولفید به صورت مصرف دو بار در هفته. در طول دوره درمان نیازی به کوتاه نمودن موها نیست و پس از یک هفته از شروع دوره ی درمان کودک می تواند به مدرسه خود برود.

 

ریزش مو در کودکان و بیماری آلوپسی آره آتا:

این نوع ریزش تحت عنوان ریزش سکه ای شناخته می شود و موها به شکل سکه ای در یک یا چند منطقه ریزش دارند و در موارد حاد تر تمام سر درگیر می شود. به این نوع ریزش از این لحاظ سکه ای گفته می شود که مناطق دچار ریزش شده به شکل دایره و بیضی هستند.

علت ابتدا به بیماری آلوپسی آره آتا در علم پزشکی ناشناخته مانده البته بسیاری از دانشمندان و محققان علت این نوع بیماری را به دلیل اختلال در سیستم ایمنی یا عصبی شناخته اند. و بر اساس آمار بدست آمده 20 درصد از کودکانی که به آلوپسی آره آتا مبتلا هستند دارای سابقه خانوادگی می باشند.

برای این بیماری جای نگرانی نیست چرا که بیش از 80 درصد افراد مبتلا شده به بیماری آلوپسی آره آتا درمان شده اند، و پس از طی دوره درمان در مدت زمان 12 ماه رشد مجدد مو داشته اند. در هنگام رشد مجدد مو ممکن است موهای اولیه سفید رنگ باشند اما پس از گذشت مدت زمانی رنگ اصلی خود را بدست خواهند آورد.

برای این بیماری راه های درمانی مختلفی وجود دارد از جمله درمان گیاهی با استفاده از تزریق کورتیزون که در محل رویش موها صورت می گیرد و در کنار آن پزشک معمولا داروهای محرک رویش مو تجویز می نماید. علاوه بر این موارد لازم است کودک مکمل های غذایی حاوی روی و ویتامین های ب را در طول دوره درمان نیز مصرف کند.

 

ریزش مو در کودکان و آلوپسی کششی:

این نوع بیماری ناشی از آسیب های فیزیکی ای است که به موها وارد می شود و بیشتر در میان دختران مشاهده می شود. به این نکته توجه داشته باشید که موها دارای جنسی شکننده هستند و در مقابل فشار، کشیدگی، مواد شیمیایی از جمله حالت دهنده ها، شستشوی بیش از حد، اتوی مو، دکولوره و … می توانند به راحتی دچار آسیب شوند. در این نوع بیماری بیشتر موهای قسمت جلو سر، گوشه های سر و خط رویش مو دچار آسیب می گردند. در حالت کلی هر گونه عملی که باعث شود موها تحت کشش قرار گیرند سبب خواهد شد که هم به مو و هم به ریشه مو آسیب وارد گردد.

 

ریزش مو در کودکان و بیماری تریکوتیلومانیا :

این نوع ریزش مربوط به وسواسی و یا اثرات روحی و فکری کودک است که باعث می شود از روی خشم و استرس کودک اقدام به کندن موهای خود می کند، و معمولا در زمان رفتن به رخت خواب، در زمان مطالعه و یا تماشای تلویزیون مشاهده می گردد.

در کودکان چپ دست هستند معمولا قسمت سمت چپ سر دچار کم مویی شده و در کودکان دست راست این قضیه برعکس است چرا که کندن موهای این قسمت با توجه دست راست و یا دست چپ بودن آن ها راحت تر و آسان تر می باشد.

افرادی که دچار بیماری تریکوتیلومانیا هستند از سایر ناهنجاری های رفتاری دیگر رنج می برند از جمله: اضطراب، بی قراری، بی خوابی، بیش فعالی، ناامیدی و افسردگی و جهت درمان این بیماری لازم است نزد روانپزشک مراجعه شود.

 

ریزش مو در کودکان و تلوژن افلوویوم :

بیماری تلوژن افلوویوم از دلایل غیر شایع ریزش مو در کودکان می باشد و معمولا پس از یک بیماری، تب بالا، سوء تغذیه ی طولانی، آنفولانزا، استرس و مشکلات عاطفی از قبل از دست دادن یکی از اعضاء خانواد اتفاق می افتد. همان طور که مشخص است علت بیشتر این بیماری به علت ایجاد یک شک عاطفی یا جسمی است که این شک باعث می شود موهایی که از فاز رشد به فاز استراحت وارد شده اند شروع به نازک شدن و رختن کنند. این نوع ریزش در یک منطقه از پوست سر صورت نمی گیرد بلکه موها به صورت عمومی شروع به ریزش و کم شدن می کنند.

در مورد این نوع ریزش لازم به ذکر است که در صورتی کودک مجددا دچار شک روحی یا جسمی نشود و شرایطی را بتوان فراهم کرد که کودک مجددا به شرایط طبیعی برگردد آنگاه موهای ریخته شده مجددا رشد خواهد کرد.

در این بیماری باید به کودک کمک نمود تا بتواند مجددا به شرایط روحی و جسمی اولیه خود برگدد و باید زیر نظر پزشک از رژیم های غذایی مناسبی شامل  کلسیم، منیزیم، روی و ویتامین های د و ب استفاده نمود.

 

ریزش مو در کودکان و انگل های پوستی :

شپش: شپش به راحتی می تواند از سر فردی که دچار شپش شده به سر فردی دیگر منتقل شود و این موضوع ربطی به رعایت و عدم رعایت بهداشت ندارد. مواردی که باعث ابتدا به شپش می شود شامل تماس سر با سر و یا استفاده از وسایلی از جمله پتو، بالش، حوله فرد آلوده. شپش برای تغذیه نیازمند خون انسان است و از خون انسان تغذیه می کند و رعایت بهداشت دلیل نمی شود که شما به شپش مبتلا نشوید و سالانه انسان های زیادی به شپش مبتلا می گردند.

شپش بیشتر در میان کودکان و در سنین 3 تا 12 سال شایع می باشد، البته لازم به ذکر است که این وجود دارد که هر فردی و در هر سنی به شپش سر گرفتار گردد. شپش سر خود به تنهایی عامل ریزش مو ها نیست بلکه وجود آن باعث ایجاد خارش شدید در پوست سر شده به طوری که کودک به شدت احساس ناراحتی در پوست خود می کند و به دلیل خارش زیاد، پوست سر دچار التهاب و عفونت می گردد و در نهایت این مسئله می تواند باعث ریزش موها گردد.

کنه: کنه به عنوان یکی از انگل های پوستی است که به پوست سر می چسبد و خون بدن و روغن طبیعی بدن را می مکد، روغن طبیعی بدن برای شادابی و طراوت پوست سر بسیار لازم و ضروری است و بدین ترتیب حضور کنه در پوست سر باعث ریزش موها خواهد شد

افرادی در منزل حیوانات خانگی را نگه داری می کنند توجه داشته باشند که امکان انتقال کنه و شپش از بدن این موجودات به بدن انسان وجود دارد لذا توصیه اکید می شود که به صورت دوره ای حیوان خانگی خود را نزد دام پزشک ببرید.

در صورتی کودک شما دچار انگل های پوستی شده باید نکات بهداشتی را به خوبی رعایت کنید و نباید اجازه دهید دیگران از  لباس، پتو، کلاه، بالش، شانه و سایر لوازم شخصی کودک استفاده کنند. همچنین لازم که لحاف و بالش کودک با اب دمای 40 درجه شستشو داده شود و در صورتی که امکان پذیر است آن را اتو نمایید.

 

 

رعایت تمام موارد بالا و مطالعه دقیق آنها و همچنین مشورت با یک پزشک متخصص می تواند باعث درمان ریزش مو گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + هفده =