علت ریزش مو در مردان چیست و ریزش موی ارثی: عواملی که باعث ریزش مو در مردان می شود متفاوت از عواملی است که باعث ریزش مو در زنان می گردد. عواملی از قبیل وراثت، هورمون دی هیدروتستوسترون، استرس و فعالیت جنسی زیاد از جمله دلایل ریزش مو در مردان محسوب می شود که در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم.
ریزش مو ارثی
یکی از اصلی ترین دلایل ریزش مو در مردان مربوط به بحث وراثت است، همان طور که بسیاری از ویژگی های جسمانی از سمت پدر و مادر به فرزندان منتقل می شود، وضعیت موها نیز به صورت ارثی قابل انتقال است.
مردانی که دچار ریزش موی ارثی می شوند معمولا درسن 18 تا 19 سالگی این نوع ریزش را مشاهده می کنند و تا سن 25 سالگی قسمت های زیادی از موهای خود را از دست خواهند داد و بر اثر آن یا قسمت بالای سرشان دچار تاسی می شود و یا اینکه فقط موهای دور سر و قسمت بالای گردن آن ها باقی خواهد ماند.
با توجه به این که علت این نوع ریزش ژنتیکی است لذا برای آن نمیتوان درمانی صد در صد یافت و تنها می توان با استفاده محلول های موضوعی و دارویی از میزان سرعت ریزش موها کم نمود. برای برسی این موضوع که شما دچار ریزش ارثی هستید کافی است به پدر برادر عمو و یا مردان فامیل خود یک نگاه بکنید اگر این افراد دچار طاسی یا کم مویی شده اند این احتمال وجود دارد که ریزش موهای شما نیز از نوع ارثی باشد.
آزماشی واحد و قطعی جهت شناخت ریزش ارثی وجود ندارد و پزشک متخصص فقط می تواند با بررسی نوع ریزش شما و سنی که از آن دچار ریزش شده اید نوع ریزش شما را به خانواده شما نسبت دهد و بگو ایا ریزش شما ارثی است یا خیر.
هورمون دی هیدروتستوسترون(DHT)
افزایش ترشح هورمون دی هیدروتستوسترون به عنوان یکی از عوامل اصلی و شایع در ریزش موی مردان به حساب می آید. این نوع ریزش بیشتر در سن 25 الی 35 سالگی و یا در سن بالای 50 مشاهده می شود. البته لازم به ذکر است که در هر سنی این امکان وجود دارد که سطح ترشح این هورمون افزایش یابد. افزایش هورمون دی هیدروتستوسترون در سن های بالاتر از 50 سالگی مشکلات دیگری را نیز می تواند ایجاد کند از قبیل التهاب در غده پروستات و بزرگ شدن آن.
در بدن مردها هورمونی تحت عنوان تستوسترون وجود دارد که به این هورمون، هورمون مردانه می گویند. و آن چیزی که باعث تفاوت میان مردان و زنان شده مربوط به اثرات هورمون تستوسترون بر بدن مردان است که از بدو تولد تا بزرگسالی ادامه خواهد داشت. در واقع می توان گفت که ریش صورت، موهای بدن، صدای بم، قدرت عضلات و سایر ویژگی های مردانه به دلیل ترشح بیشتر این هورمون در بدن مردان نسبت به زنان است.
بیشتر این هورمون در بدن مردها باعث می شود که صفات مردانه آن ها از جمله صفات جسمی و روانی آنها بیشتر باشد، که حتی در بانوانی که سطح این هورمون در بدنشان بیشتر است مشاهده می شود که صفات مردانه بیشتری را دارند.
وجود هورمون تستوسترون به تنهایی در مردان باعث ریزش موهایشان نمی شود، بلکه آنزیمی با نام 5 آلفا ردوکتاز می تواند هورمون تستوسترون به شکل مخربی با نام دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل کند.
دی هیدروتستوسترون (DHT) به عنوان قاتل مو محسوب می شود و می تواند به مرور زمان موهای سر را نازک و کرکی کند و در نهایت باعث از بین رفتن موها می گردد. اما نکته جالب این هورمون این است که، دی هیدروتستوسترون (DHT) بر روی موهای سایر قسمت های بدن تاثیر عکس میگذارد یعنی افرادی بر اثر این هورمون و بعد از 25 سالگی دچار ریزش می شوند، از حجم موهای سرشان کم شده و بر حجم موهای بدنشان افزوده می گردد.
التهاب پوست سر
یکی از عواملی که باعث آسیب به سلولها و بافت های بدن می گردد التهاب است و در هر قسمتی از بدن این مورد ایجاد شود می تواند باعث بیماری های و عوارض متعددی شود از جمله سکته قلبی، آلزایمر، ریزش مو و … .
یکی از نشانه های التهاب در پوست سر، خارش شدید همراه با حساسیت پوستی است که مردان و زنان زیادی ریزش مو را معمولا با این اعلائم تجربه می کنند. از جمله مواردی که باعث التهاب در پوست سر می شود شامل این موارد است: استعمال دخانیات، تماس با مواد شیمیایی، آلودگی هوا، مصرف بیش از حد روغن های حاوی امگا 9 و 6 نسبت به امگا 3، غذاهای فراوری شده و عدم مصرف کافی میوه ها و سبزیجات تازه
موارد و عوامل دیگری نیز در ایجاد التهاب موثر هستند از جمله افزایش رادیکال های ازاد یا به عبارتی اتم های آزاد اکسیژن در بدن، افزایش این رادیکال ها باعث زیاد شدن عمل اکسیداسیون در بدن می شود، ( یعنی به عبارتی باعث زنگ زدگی می گردند ). ویتامین هایی مانند C، E و عنصر سلنیوم خاصیت آنتی اکسیدان دارند و می توانند رادیکال های آزاد را خنثی نمایند و در حالت عکس فقدان این ویتامین ها می تواند باعث زیاد شدن رادیکال های ازاد در بدن گردد که نتیجه آن می شود افزایش التهاب در بدن.
به گفته وب سایت راچه (Racheh ): اما در حالت کلی و بر اساس تحقیقات بدست امده مشخص شده است که نوع رژیم غذایی ارتباط مستقیمی با التهاب در بدن دارد.
استرس و ریزش مو
استرس یک عوامل آسیب به بدن است و زمانی که شما دچار استرس می شود یک سری واکنش های بیوشیمیایی در بدنتان صورت می گیرد که یکی از این واکنش ها مربوط به افزایش سطح هورمون کورتیزول می باشد. با افزایش ترشح هورمون کورتیزول میزان مصرف منیزیم، روی، ویتامین ث، B6 و B5 افزایش خواهد یافت. استرس های پیوسته باعث می شود حجم زیادی از مواد مغذی ذخیر شده در بدن مصرف شده و از بین برود و بدن دچار مشکلاتی از قبیل کاهش انرژی بدن، خستگی، ضعف، عدم کنترل استرس و عصبانیت و ریزش مو می گردد.
فعالیت جنسی بیش از حد
انزال های زیاد حال چه به صورت رابطه ی جنسی و چه به صورت خود ارضایی می تواند یکسری واکنش های بیوشیمیایی و هورمونی مختلفی را در بدن ایجاد کند و این فرایند باعث افزایش ریزش مو می گردد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته انزال زیاد و بیش از حد باعث می شود که حد تعادل بین دو هورمون تستوسترون و دی هیدروتستوسترون دچار اختلال گردد.
برای مردانی که زیر 25 سال هستند تعداد دفعات انزال 3 تا 4 بار در هفته، برای مردانی که بالای 25 سال هستند 2 تا 3 بار در هفته است و برای مردانی با سن های بیشتر، افزایش انزال می تواند باعث تشدید ریزش مو گردد.
مصرف بیش از حد منابع غذایی حاوی آهن
آهن به عنوان یکی از ضروری ترین عنصرها برای بدن محسوب می شود، آهن در بدن جهت تولید خون استفاده می شود اما چنانچه ذخایر اهن در بدن زیاد شود آنگاه شاهد بیماری هایی از قبیل غلظت خون، ریزش مو، دیابت و کبد چرب خواهیم بود. همچنین افزایش غلظت آهن در بدن سبب می شود که رادیکال های ازاد در بدن افزایش پیدا کنند و التهاب بدن نیز زیاد شود.
در مورد عنصر آهن ذکر این نکته لازم است که آهن هیچ راهی جهت دفع شدن ندارد مگر اینکه قسمتی از بدن زخم شود و مقداری آهن به همراه خون از بدن خارج گردد. افزایش غلظت آهن در بدن مردان به عنوان یکی از مشکلات رایج در مردان به حساب می آید و به همین دلیل است که پزشکان به مردان توصیه می کنند که هر از چندی اقدام به اهدای خون و یا حجامت کنند. چرا که به این روش میتوان از غلظت آهن در بدن کم نمود.
خانوم ها معمولا به خاطر عادت ماهانه ی خود هر ماه مقداری خون را از دست می دهند که به همین دلیل است که زیاد دچار افزایش غلظت خون نمیگردند.
همچنین هر چه سن افزایش پیدا می کند میزان نیاز بدن به آهن نیز کم می شود و ذخایر آهن نیز در بدن افزایش خواهد یافت لذا به مردان پیشنهاد می شود که در برنامه غذایی خود موادی که حاوی آهن هستند از جمله گوشت قرمز، تخم مرغ، عدس، اسفناج و غیره را مدیریت شده مصرف نمایند.
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
امروزه شاهد این هستیم که سبک خورد و خوراک مردم دچار تغییراتی شده و برخی ویتامین های ضروری و مواد معدنی لازم شامل ویتامین D و ویتامین های گروه ب در بدن افراد دچار کمبود شده است. به عنوان نمونه بر اساس گزارش نایب رئیس کنگره بین المللی پوکی استخوان بیش از هفتاد درصد مرد ایران دارای کمبود وتامین D و میزان شصد درصد دچار کمبود کلسیم می باشند.
جهت بررسی میزان ذخایر مواد معدنی و ویتامین ها لازم است که در ابتدا یکسری آزمایشات بر روی بدن اشخاص صورت گیرد و بر طبق نتایج بدست آمده نوع و دوز مناسب از مکمل ها توسط پزشک متخصص تعیین شود.
تشخیص و درمان ریزش مو در مردان
اولین و مهم ترین قسمت در زمینه درمان ریزش مو این است که تشخیص دهیم علت آن چیست، به جز ریزش موی ناشی از وراثت، سایر موارد و دلایل ریزش مو را می توان با انجام آزمایشات مناسب و تست آنالیز مو بدست آورد.
نکته مهم این است که هر یک از دلایل ریزش مو، درمان های مرتبط با خود را نیاز دارد و توجه داشته باشید هرگز و بدون بررسی دقیق وقت و هزینه خود را صرف خرید محصولات بی ارزش نکنید.
بسیار عالی و مفید بود