علت خارش سر و نحوه درمان آن چیست

علت خارش سر و نحوه درمان آن چیست

علت خارش سر و نحوه درمان آن چیست؟ سوالی که برای برخی بیماران پوستی ایجاد می شود این است که علت و دلیل خارش پوست سر چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد و اینکه آیا خارش پوست سر باعث ریزش موها می گردد.

عوامل مختلفی می تواند باعث خارش در پوست سر شود که گاهی با جوش های سر نیز همراه است، همچنین خارش پوست سر گاهی با التهاب های پوستی و ریزش مو همراه می باشد و گاهی فقط صرفا خارش را در قسمت های مختلف سر حس می کنند.

در موارد نادر علت ایجاد خارش در پوست سر مربوط به بیماری پوستی و قارچی است اما در بسیاری موارد خارش های پوستی ناشی از مشکلات کبدی و صفرا است.

سموم بدن و مواد شیمیایی که در بدن وجود دارد، عناصر مازاد، کلسترول و چربی های اضافی همگی توسط کبد و صفرا دفع می شوند و زمانی که عملکرد خود را به طور صحیح انجام ندهند، آنگاه این مواد همچنان در پوست باقی خواهد ماند و این اتفاق عوارضی را به دنبال خواهد داشت، از جمله التهاب پوست، خارش در قسمت های مختلف بدن که پوست در آن قسمت ها حساس تر است مثل پوست سر. البته در مورد آقایان این موضوع کمی فراتر خواهد بود و در اطراف بیضه ها و کشاله های ران نیز این عوارض را ممکن است مشاهده کنند.

علت خارش سر و ريزش مو

مشکلات کبدی ممکن است که عوارض دیگری را به دنبال داشته باشند از جمله ایجاد جوش در پوست سر و در پشت بدن به خصوص در روی کتف ها و همچنین بوی عرق رو به تندی خواهد رفت. لازم به ذکر است که همه موارد گفته برای عوارض عدم کارکرد صحیح کبد ممکن است در یک فرد مشاهده نشود.

در صورتی که خارش سر ناشی از مشکلات کبدی باشد و اقدامات لازم جهت درمان و برطرف کردن این عارضه صورت نگیرد آنگاه شاهده این هستیم که مواد مازاد در بدن که عامل التهاب بوده اند می توانند سایر اعضاء بدن را نیز درگیر کنند و در نتیجه باعث ایجاد بیماری های دیگری نیز گردند از جمله التهاب در مفاصل، استخوان ها و … .

 

علل ایجاد مشکلات کبدی و التهاب چیست؟

1- کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی در بدن:

برخی ویتامین و مواد معدنی باعث کمک به کبد و صفرا در جهت تولید آنزیم ها، تجزیه پروتئین ها و چربی ها می شوند و فقر ناشی از این ویتامین ها باعث خواهد شد که کبد و صفرا نتوانند عملکرد مناسب خود را داشته باشند. ویتامین های زیادی دارای خاصیت آنتی اکسیدان و ضد التهاب هستند که این عنصر ها بدین شرح می باشند: روی، سلنیوم، منگنز، ویتامین های E, C, A, B6 و اسیدهای چرب امگا 3. در صورتی شما از رژیم غذایی مناسبی برخوردار نباشید ممکن فقر این عناصر در بدن شما مشاهده گردد. همچنین برخی دیگر از عناصر می توانند باعث افزایش التهاب و تولید رادیکال های آزاد در بدن شوند این عناصر عبارتند از روغن های کانولا، پالم، آفتابگردان، مواد نگهدارنده و سایر افزودنی ها که در برنامه غذایی خیلی از افراد مشاهده می شود.

علاوه بر این ایجاد استرس، آلودگی های محیط زیست، استعمال دخانیات و مصرف الکل همگی می توانند تاثیر بسیار مستقیمی بر روی کارکرد کبد شما داشته باشند و باعث کم کاری کبد و ایجاد التهاب در بدن شوند.

2- ازدیاد برخی مواد معدنی و فلزات سمی در بدن:

عناصر مس و آهن: این دو ماده به عنوان عنصر های ضروری برای بدن محسوب می شوند و وظایفی شامل ولید هموگلوبین، گلبول های قرمز و سایر اجزا خون را عهده دار می باشند. زمانی که مقدار هر کدام از این عناصر از حد مجاز بیشتر شود آنگاه مشکلات جسمی و روانی مختلفی برای بدن ایجاد می شود.
زیاد شدن این عناصر در بدن و افزایش آنها بیش از حد مجاز سبب افزایش اتم های آزاد یا رادیکال های آزاد در بدن شده و همین مسئله فرایند اکسیداسیون را در بدن زیاد می کند ( اکسیداسیون به زبان ساده به معنای زنگ زدن بافت ها و سلول های بدن است ).

زیاد شدن رادیکال های آزاد در بدن سبب التهاب و تخریب سلول ها و اندام های بدن از جمله پوست می شود. همچنین عنصر آهن به عنوان یک جذب کننده اکسیژن به حساب می آید و هرگاه میزان این عنصر در بدن افزایش یابد به همان صورت اکسیژن بیشتری را جذب خواهد کرد که این مسئله باعث افزایش التهاب در بدن می گردد.
عموما بسیاری از افرادی که دچار خارش پوست سر و التهاب های پوستی از جمله اگزما و پسوریازیس می شوند، بدنشان ازدیاد مس، آهن و هر دو را دارا است.

رژیم های غذایی مردم امروزه به گونه ای شده است که عناصری از جمله آهن و مس را بیش از حد نیاز بدن خود دریافت می کنند و علاوه بر این بسیاری مولتی ویتامین ها و مینرال ها و یا مکمل های غذایی شامل عناصر مس و آهن می باشند که مصرف این مواد سبب زیاد شدن این دو عنصر در بدن می گردد.  لذا از همین رو توصیه می شود که هرگز و بدون انجام آزمایش خون و بدون مشورت با پزشک  متخصص اقدام به مصرف مکمل های غذایی نکنید.

 

فلزات سمی: فلزای از جمله آلومینیوم، کادمیوم، آرسنیک، سرب و جیوه می توانند باعث التهاب در بدن و ایجاد مشکلاتی حاد در کبد، کلیه ها و سایر اندام بدن می شود. از طرفی امروزه با توجه به آلودگی های محیط زیست افراد بیشتر در معرض این عناصر مضر قرار گرفته اند.

برخی از منابع فلزات سمی عبارتند از:

سرب: آلودگی هوا و دود اتومبیل ها

آلومینیوم: پخت و پز در ظروف آلومینیومی و یا مصرف بیش از حد غذاهای کنسروی

جیوه: دندان های پر کرده با آمالگام، مصرف بیش از حد ماهی و سایر آبزیان

کادمیوم: سیگار، قلیان و مصرف بیش از حد قهوه

 

3- سایر دلایل غیر متداول که سبب خارش سر می شوند:

خشکی بیش از حد پوست: خشکی شدید پوست می تواند باعث ایجاد خارش و شوره سر شود، در صورتی که پوست بیش از حد خشک شود آنگاه این مسئله می تواند باعث مرگ زودرس سلول های پوستی شود و از طرفی دیگر سرعت تولید سلول های جدید که به منظور جایگزینی سلول های مرده هستند افزایش خواهد یافت و همین مسئله باعث ایجاد شوره و یا بعضا خارش سر می گردد.

خشکی بیش از حد پوست می تواند بر اثر کمبود ویتامین A، عنصر روی و اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 3 تشدید شود، برای این دسته از افراد شامپوهای حاوی نرم کننده که قدرت پاکیزه کننده ملایمی دارند پیشنهاد می شود.

بیماری های پوستی و قارچی: انواع بیماری های قارچی می توانند باعث ایجاد خارش و التهاب در پوست سر گردند. مواردی که باعث انتقال قارچ و باکتری و یا ویروس می شوند شامل عدم رعایت بهداشت فردی و یا تماس مستقیم با البسه و پوست شخص مبتلا به بیماری های پوستی می باشد. بیماری های قارچی به ندرت باعث خارش سر می شوند مگر در مناطقی که بهداشت فردی رعایت نگردد

تشخیص و درمان خارش سر

جهت درمان خارش های پوستی لازم است که فرد به پزشک متخصص مراجعه کند تا در ابتدا نوع التهاب پوستی مشخص شود، همچنین باید آزمایش های لازم بر روی خون صورت گیرد و وضعیت کبد بررسی شود و در طی این آزمایش میزان مواد معدنی شامل آهن، مس و … مورد تحلیل قرار گیرد تا با توجه به آن درمان مناسب پیش گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + چهارده =