شامپو ضد شوره: سوالات مختلفی ممکن است در ذهن افراد باشد از جمله اینکه کدام شامپو ضد شوره مناسب تر است؟ و آیا شامپو های ضد شوره می توانند شوره سر را درمان کنند؟ نحوه استفاده از شامپو های ضد شوره به چه صورت است و شامپو ضد شوره چطور می تواند شوره ی سر را درمان کند؟
انواع مختلفی از شامپوهای ضد شوره را می توان در بازار و در داروخانه ها مشاهده کرد و تقریبا تمام آنها مکانیزم مشابه ای دارند، نکته مهمی که در مورد شامپوهای ضد شوره لازم است بیان شود این است که این شامپو ها به عنوان درمان کننده شوره سر نیستند و تا زمانی که شما از این شامپوها استفاده کنید می تواند مفید و کارامد باشد و باعث کاهش و کنترل شوره ی سر شود و لازم است که در کنار مصرف این شامپو ها زیر نظر پزشک متخصص علت شوره سر را تشخیص داده و آن را درمان نمایید.
شوره سر چیست؟
سلول های مرده سر زمانی که از پوست جدا می شوند به شکل شوره نمایان می گردند، شوره ی سر بر اثر عوامل مختلفی می تواند ایجاد شود از جمله خشکی بیش از حد پوست سر و یا به دلیل بیماری های مزمن پوستی. خشکی پوست سر و یا بیماری های پوستی می توانند باعث التهاب و خارش و در نهایت ایجاد شوره سر شوند. شوره ی سر معمولا به صورت سفید رنگ و یا گاها مایل به زرد و کرم است.
شامپو ضد شوره:
ترکیباتی که در اکثر شامپوهای ضد شوره متداول است بدین شرح می باشد:
مشتقات روی (Zinc Pyrithione): این ماده می تواند باعث از بین رفتن قارچ مالاسزیا گردد و بر اساس نظریه محققان، این قارچ به عنوان یکی از عوامل رایج ایجاد شوره سر است، و علاوه بر این اکثر افرادی که دچار شوره ی سر هستند معمولا دچار کمبود عنصر روی و یا ازدیاد عنصر مس می باشند.
زیاد بودن عنصر روی در بدن می تواند باعث بیماری های مختلفی در بدن گردد بیماری هایی از قبیل ریزش مو، شوره سر، خارش و التهاب پوست، اگزما
اسید سالیسیلیک (Salicylic Acid): این ماده می تواند لایه بیرونی پوست سر را نرم کند و بدین ترتیب در هنگام شستشوی پوست سر سلول های مرده سر به راحتی برداشته می شوند، این مکانیزم را شامپوهای معمولی دارا نمی باشند، در صورتی که پس از استفاده از شامپو های محتوی اسید سالیسیلیک دچار خشکی پوست سر شدید می توانید از شامپوهای نرم کننده استفاده نمایید.
سولفید سلنیوم (Selenium Sulfide): این ماده باعث می شود که میزان تولید سلول های جدید پوستی با سرعت کمتری صورت گیرد و علاوه بر این باعث از بین رفتن قارچ های پوستی می گردد.
کتوکونازول (Ketoconazole): شامپوهای محتوی کتوکونازول دارای اثرات ضد قارچی و ضد باکتری بسیار قوی ای هستند و در صورتی که علت ایجاد شوره سر، قارچ ها و باکتری ها باشند، استفاده از این شامپو می تواند بسیار موثر باشد.
ترکیباتی که در قسمت بالا بیان شد در شامپوهای ضد شوره مشاهده می شوند اما دقت داشته باشید که تمام این ترکیبات و یا همه ی شامپوهای ضد شوره برای همه افراد مناسب نیستند، به عنوان مثال شامپوهای ضد شوره حاوی سولفید سلنیوم برای افرادی که موهای بلوند یا رنگ روشن دارند مناسب نیست چرا که می تواند باعث از بین رفتن رنگ تارهای مو و سفیدی موها گردد.
لذا لازم است که تمام شامپوهای ضد شوره زیر نظر پزشک مورد استفاده قرار گیرند و پزشک با شناخت علت شوره سر، شامپوی مناسب را برای شما تجویز نماید.
همچنین لازم به ذکر است که بیشتر شامپوهای ضد ریزش را نباید در دوره بارداری استفاده نمود، لذا لازم است پیش از مصرف شامپو بروشور آن را با دقت مطالعه نمایید.
نحوه مصرف شامپوهای ضد شوره
شامپوهای ضد شوره معمولا به صورت روزانه و یا یک روز درمیان مورد استفاده قرار می گیرند، اما در مورد شامپوهای کتوکونازول این مورد استثناء است و نباید آن را بیش از دو بار در هفته مورد استفاده قرار دهید.
شامپوی ضد شوره را بر روی سر خود ریخته و سپس به آرامی موهای خود را ماساژ دهید و اجازه دهید که کف شامپو برای مدت حداقل 5 دقیقه بر روی موهای شما بماند و سپس می توانید آن را شستشو دهید.
شما می توانید در هنگام ورود به حمام ابتدا سر خود را با شامپو ضد شوره شسشو دهید و سپس سایر قسمت های بدن را بشورید، بدین ترتیب زمان کافی برای ماندن کف شامپو بر روی پوست سر خواهد بود و در پایان می توانید آبکشی کنید.
در صورتی که پس از مصرف شامپو مواردی از جمله خارش سر را مشاهده کردید می توانید تعداد دفعات استفاده از شامپو را به دو تا سه بار در هفته کاهش دهید. همچنین چنانچه پس از گذشت چند هفته دید که شامپو اثرات خود را از دست داده می توانید از شامپوی دیگر و با برند دیگر استفاده نمایید.
چنانچه پس از مدتی مشاهده کردید که شامپو بر روی شوره موهای شما و بهبود وضعیت کنونی شما تاثیری ندارد لازم است که با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
نام برخی از برند های مناسب از شامپوهای ضد شوره عبارتند از:
Head & Shoulders, Clear, Phyto Paris, Klorane, L’Oreal, Alpecin
چند توصیه جهت کمک به کنترل شوره سر:
1- بهتر این است که به صورت روزانه موهای خود را با شامپو های ملایم شستشو دهید، شامپوهای حاوی روغن درخت چای می تواند باعث نرمی و لطافت پوست سر و همچنین کاهش شوره سر گردد. در صورتی که پوست شما خشک است می توانید از شامپوهای نرم کننده نیز استفاده نمایید.
2- در زمان شامپو کردن سعی کنید موهای خود را به آرامی ماساژ دهید و از خاراندن سر با نوک انگشت ها و یا فشار بیش از حد خودداری نمایید.
3- مصرف قرص هایی از جمله روی (زینک پلاس) و مکمل امگا 3 زیر نظر پزشک، برای سلامت پوست و مو و همچنین کاهش شوره سر بسیار مفید است.
4- تا حد امکان از استفاده ی مواد شیمیایی حالت دهنده از جمله ژل ها و اسپری ها خودداری نمایید.
روغن های نارگیل، کرچک و روغن جوجوبا دارای اسیدهای چرب امگا 6، ویتامین E، اسید گاما لینولنیک و سایر مواد مغذی ضد التهاب و ضد قارچ هستند، و در صورتی که علت شوره ی سر شما خشکی پوست باشد آنگاه استعمال این روغن ها برای یک یا دوبار در هفته می تواند جهت درمان شوره سر بسیار مفید و موثر باشد و حتی باعث درمان آن گردد.
شیوه مصرف این روغن ها:
این روغن را می توان در هفته یک یا دو بار بر روی پوست سر بمالید، که می توانید روغن ها را به صورت جداگانه و یا به صورت ترکیبی استفاده کنید، پس از مالیدن روغن ها به پوست سر لازم است برای چند دقیقه پوست سر خود را ماساژ دهید. سپس یک کلاه حمام یا یک کیسه پلاستیکی بر روی موهای خود بکشید و اجازه دهید برای 1/5 تا 2 ساعت روغن بر روی پوست سر شما بماند تا بدین ترتیب روغن به طور کامل جذب پوست سر شود و در نهایت می توانید موهای خود را شستشو دهید.
همچنین پیشنهاد می شود سایر مقالات مربوط به درمان ریزش مو را در وب سایت راچه (Racheh ) مطالعه بفرمایید.