اثرات شامپو ضد ریزش بر روی موها: شامپوها محصولاتی هستند که برای شستشوی موها و برطرف کردن آلودگی ها و چربی ها از روی پوست سر است. شامپوها انواع و اقسام گوناگونی دارند و هر کدام می تواند دارای ph و قدرت پاک کنندگی متفاوتی باشند، به عنوان مثال شامپوهایی که برای موهای خشک هستند دارای قدرت پاک کنندگی کمتری نسبت به موهای چرب می باشند.
یکی از محصولاتی که افراد دارای ریزش مو از آن استفاده می کنند شامپو های ضد ریزش هستند، و این شامپوها دارای ترکیباتی هستند که می توانند تارهای مو و همچنین سطح خارجی پوست را تحت تاثیر قرار دهند. برخی دیگر از شامپو ها دارای مواد نرم کننده و دیگر ترکیبات شیمیایی و گیاهی هستند که می توانند باعث نرمی و لطافت تارهای مو شوند و یا اینکه دارای موادی هستند که می توانند باعث بهبود وضعیت حالت گیری موها شوند. هر شامپو دارای ترکیبات مختلفی است و بر طبق ترکیباتی که در آنها است می توانند دارای تاثیرات مختلفی بر روی موها باشند.
شامپوهای ضد ریزش علاوه بر اینکه دارای مواد شوینده هستند دارای مواد ویتامینی و سایر ترکیباتی از قبیل عصاره گیاهان، پروتئین و اسیدهای آمینه می باشند و بر اساس ادعای شرکت های تولید کننده این شامپو ها باعث کاهش ریزش مو می شود.
شامپو ضد ریزش مو
اما سوالی که مطرح می شود این است که آیا این ادعا واقعی است یا خیر؟ از منظر علمی برای این موضوع هیچ مدرکی دلیل بر اثر شامپوهای ضد ریزش بر روی تقویت موها نیست و لازم است که به چند نکته در این زمینه دقت داشته باشیم تا به تبلیغاتی بودن این ادعا پی ببریم:
- مقدار ویتامین ها و مواد مغذی که در شامپوها قرار گرفته، مقدار ناچیزی است و در مدت زمان کم استحمام مقدار کمی از این مواد جذب پوست سر می شوند، لابراتوارهایی که تولید کننده شامپوهای ضد ریزش هستند توصیه می کنند که اجازه دهید این شامپو ها برای مدت زمان بیشتری بر روی پوست سر شما بماند تا به خوبی جذب پوست سر شوند. و لازم به ذکر است که انجام این کار باعث خواهد شد که علاوه بر ویتامین ها و ترکیبات مفید موجود در شامپو ، مواد شیمیایی و شوینده بیشتری جذب ریشه های مو شود که این موضوع می تواند مفید بودن شامپوهای ضد ریزش سوال ببرد.
- یکی دیگر از روش های جلوگیری از ریزش مو مصرف خوراکی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است که این مواد وارد سیستم و چرخه متابولیزم بدن می شود و باعث کمک بهبود وضعیت موها می شود و این ویتامین ها بهتر است که به صورت خوراکی مصرف شود و هیچ دلیل علمی دال بر اینکه مصرف ویتامین ها به صورت موضعی باعث بهبود وضعیت مو ها می شود نیست.
مو از ماده ای پروتئینی به نام کراتین تشکیل شده است و از همین رو نیازمند عنصر روی و بیوتین است و کمبود این دو ماده در بدن باعث کاهش تولید پروتئین می شود و به دنبال آن شاهد مشکلات متعددی برای پوست و مو خواهیم بود. از همین رو لازم است که مقدار مناسب و در دوز مناسب از روی و بیوتین به شکل مکمل های غذایی زیر نظر پزشک متخصص مصرف شود تا باعث بهبود وضعیت موها در افرادی شود که دچار کمبود این مواد هستند.
اما مصرف موضعی محلول ها و یا شامپوهایی که محتوی بیوتین و روی هستند نمی تواند تاثیر مناسبی برای بهبود وضعیت موها داشته باشند چرا که تولید و متابولیزم پروتئین ها و اسیدهای آمینه در کبد انسان صورت می گیرد و پس از آن پروتئین و اسید های آمینه از طریق کبد وارد جریان خون خواهند شد و از همین طریق به اندام های بدن از جمله ریشه های مو می رسند و مورد استفاده قرار می گیرند.
پارامتری را که باید در زمان خرید شامپو مد نظر داشته باشید توانایی و قدرت شامپوی مورد نظر در شویندگی است که باید با توجه به نوع مو این مورد مورد بررسی قرار گیرد. و در هنگام خرید شامپو به تبلیغات مربوط به شامپو ها که دارای پروتئین، ویتامین ها و ترکیبات دیگر می باشند توجه نکنید.
چند توصیه دیگر درباره شامپوها و طریقه مصرف آن ها:
توصیه می شود که شامپوی خود را هر شش ماه یکبار تغییر دهید تا مواد شیمیایی به کار رفته در این شامپو ها باعث تاثیرات منفی بر روی موهای شما نشود. به عنوان مثال دو شامپو که با موهای شما سازگار است را انتخاب کنید و به صورت دوره های شش ماهه هر کدام را مورد استفاده قرار دهید.
آیا استحمام روزانه و شستشوی موها مفید است یا مضر؟
تعداد دفعاتی که هر فرد موهای خود را شستشو می دهد متفاوت است و این مورد بستگی به میزان چربی سر، تعریق و شرایط محیطی دارد، به عنوان مثال افرادی که دارای موهای چرب هستند و یا در محیط های گرم و یا در معرض آلودگی های محیطی هستند لازم است که به صورت روزانه موهای خود را شستشو دهند. اما دقت داشته باشید که بیش از یک بار در روز موهای خود را شستشو ندهید مگر برای افرادی که دارای بیماری های خاصی هستند که این مورد هم باید زیر نظر پزشک متخصص صورت گیرد.